Historien om Jakobsvejen


Billede af Sankt Jakob samt symbolet fra Caminoen og figur af pilgrimme

Sankt Jakob den ældre, der på engelsk hedder Saint James the Greater, var en af Jesus’ 12 disciple. Han afbildes ofte med en vandrestav og en muslingeskal, hvilket giver meget god mening, hvis man har vandret på Caminoen.

Muslingeskallen stammer fra fortællingerne om flere sørejser om apostlen Skt. Jakob. Det officielle symbol på Jakobsvejen er også en muslingeskal, og Sankt Jakob anses for at være Spaniens Skytsengel. Er du en af de mange, der sidder med med et nysgerrigt spørgsmål nu..?

Hvad er Jakobsvejen? Kort fortalt er Jakobsvejen også det, som de fleste kalder Caminoen. De fleste refererer til Caminoen som værende Den Franske Rute, der er en cirka 800 km. lang, og som starter i Frankrig, men primært foregår i Spanien. Jakobsvejen er det man også kalder for Camino de Santiago, der er et kæmpe pilgrimsnetværk i hele Europa.

Det er derfor en skam, hvis man kun betragter Jakobsvejen som en rute, da det er et hav af ruter, der alle er tilknyttet den samme gamle historie om en legende, der eksisterede helt tilbage fra begyndelsen af Vor tidsregning.

Læs videre hvis du vil lærer mere om det fænomen, der ligger til grund for det fantastiske pilgrimsnetværk Camino de Santiago.

Hvorfor hedder det Jakobsvejen?

Grunden til, Caminoen også kaldes Jakobsvejen er, at der er fortællinger om, at Sankt Jakob ligger begravet i katedralen i byen Santiago de Compostela.

Det store pilgrimsnetværk, der på spansk hedder El Camino de Santiago, kaldes på engelsk The Way of St. James, oversat til dansk: Jakobsvejen. Ruten er opkaldt efter en af Jesus’ mest berømte disciple, der eftersigende skulle have rejst til Spanien for at sprede budskabet om, at Jesus var genopstået.

Den 25. juli: Fejring af Sankt Jakobs dag

Sankt Jakob var en martyr, der blev offer for forfølgelserne i den romerske tid. Den 25 juli fejrer man døden og livet, som Sankt Jakob måtte lade på denne dato. Efterfølgende blev liget bragt til Camino de Compostela af apostlens følgere.

I mere end 1000 år har pilgrimme rejst via Jakobsvejen for at følge sporerne af Sankt Jakob, om derfor kalder man også Caminoen for Jakobsvejen.

Symbolet på Jakobsvejen

Symbolet for Jakobsvejen er en muslingeskal, da man i den kristne religion ofte afbilder Sankt Jakob med en muslingeskal. Når du skal ud at vandre Caminoen, vil du derfor kunne følge ruten ved at følge muslingeskaller og gule pile. Symbolerne eksempelvis se ud som på nedenstående billede.

Afmærkninger af den berømte muslingeskal på Jakobsvejen.

Det er ofte meget simpelt at vandre på Jakobsvejen, da tusindvis af pilgrimme har vandret den samme rute, som du skal begive dig ud på. Kunne du tænke dig at prøve kræfter af med en Camino? Så kan du læse mere om, hvad det egentlig kræver for at blive en officiel pilgrim.

Hvad kræver det at vandre Jakobsvejen?

Som tidligere nævnt er der vandreruter i hele Europa, som er en del af det kæmpe netværk Camino de Santiago. Vi har også flere Danske Camino Ruter, som du også løbende kan læse om på denne hjemmeside.

Alle der kan vandre, kan i princippet give sig i kast med Jakobsvejen. Hvis man vil være en del af noget større, kan man anskaffe sig et pilgrimspas, der også kaldes et Credencial.

Et Credencial er et bevis på, at man er igang med en pilgrimsvandring, og i dette kan man indsamle stempler på herberger, caféer og andre instanser, hvor man i nogle tilfælde kan få fordele ved at fremvise sit pas.

Hvis man vil vandre Jakobsvejen og have et certifikat for dette, skal man have vandret de sidste 100 kilometer inden man når Santiago de Compostela. Her kan man så få udstedt det, man kalder for Compostela.

Man kan dog sagtens vandre en Camino uden at være kristen og uden at få et certifikat for dette. Det er dog en god idé at anskaffe sig et pilgrimspas på Jakobsvejen, da man derved kan overnatte på alle vandrehjem og benytte sig af tilbud om en treretters pilgrimsmenu.

Det kan nemlig være en hård omgang at vandre Jakobsvejen. Der er dog mange forskellige slags ruter, og derved også stor forskel på, hvad man skal bruge af udstyr og hvad der kræves af dig fysisk.

Du kan finde udstyr til Caminoen på denne hjemmeside. Se blandt andet udvalg af udstyr for nogle danske webshops her:

Sankt Jakob afbildes også ofte med en vandrestav, hvilket mange ynder at bruge, når du skal ud at vandre på Jakobsvejen.

Værd at vide inden du vandrer Jakobsvejen

Det er meget forskelligt, hvordan pilgrimme forbereder sig på at vandre Jakobsvejen. Man behøver ikke kende til de mange historier inden man drager afsted, da man har rig mulighed for at fordybe sig i sin færden på den historiske rute.

Siden middelalderen har pilgrimme benyttet Jakobsvejen, og folk deler glædeligt ud af deres erfaringer. Vil du være godt forberedt før din første Camino? Så skriver vi løbende en masse artikler om Caminoen. Hold dig derfor opdateret på denne side, og smid gerne en kommentar, hvis du synes, at vi mangler at komme ind på noget om Jakobsvejen.

Hvis du surfer videre på siden, kan du blandt andet finde hjælp i form af en Pakkeliste til Caminoen.

Her er nogle gode bud på varer på tilbud, som du kunne få brug for:

Terrænet på Jakobsvejen er meget varierede alt efter, hvor du befinder dig. Som sagt kan du finde Jakobsvejen mange steder i Europa, og selv den mest kendte Camino Frances varierer utrolig meget i terrænet.

Jeg håber, at du blev en smule klogere på, hvad Jakobsvejen egentlig er for en størrelse. Jeg har haft nogle af de bedste oplevelser i mit liv, mens jeg vandrede på Jakobsvejen, og jeg håber at dele mange flere med passionerede pilgrimme, der også brænder for at vandre på dette fantastiske netværk. Tak fordi du læste med!

Camino King

Erfaren og passioneret vandrer, der elsker spændende trails og lange distancer. Læs om mine oplevelser, og bliv bedre forberedt til din rejse.

Send en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

Seneste artikler