Camino Portugués: Den Portugisiske Camino


Billede fra den portugisiske camino også kaldet Camino Portugues

Leder du efter alternativer til Camino Francés? Så er det med at spidse ørerne nu. Camino Portugués den næstmest kendte vandrerute, der indgår i pilgrimsnetværket Camino de Santiago. Så hvis du kunne tænke dig mere information om den Portugisiske Camino, så kan du læse mere om ruterne, se kort, etaper, og andet brugbar viden, inden du drager afsted til Portugal. 

Mere end 25% af de pilgrimme, der hvert år ankommer til Camino de Compostela, vælger at vandre Camino Portugués. Derfor har vi valgt at lave en dybdegående guide, så du kan finde den vandrerute, der passer lige præcis til dig. Men den Portugisiske Camino kan også deles op i flere ruter. Hertil kommer det, at de fleste vælger at starte en af to steder. Det er i de to byer, Hovedstaden Lissabon eller den fantastiske kystby, Porto. 

Hvis du vælger at starte Camino Portugues i Lissabon er ruten omkring 610 kilometer, og hvis du vælger at starte i Porto er ruten omkring 230 kilometer. Vi kan ikke sige det præcise antal kilometer, da det kommer an på om du vælger centralruten, kystruten, eller nogle af de andre alternative ruter, som du møder på din vej. Den mest almindelige af ruterne er centralruten fra Porto, og det er den vi har været ude på, og derfor vil skrive mest om.

Kan du ikke få nok af Caminoen, og vil læse en guide om alt, hvad du bør vide inden du drager afsted? Så læs denne guide om Caminoen fra BackpackerLife.

Camino Portugués kort

På ovenstående kort, kan du se optegnelse over Camino Portugués, der starter i Lissabon. Vi gik som sagt ruten kort tid efter vi lige havde været på Camino Francés, og valgte derfor at starte i Porto lige som mange andre gør. Ruten fra Porto til Santiago er kun omkring 230 kilometer lang, hvis du vælger kystruten.

Camino Portugués Etaper

De officielle etaper på Camino Portugués er generelt lidt kortere, end hvis man vælger at gå den med berømte rute, Camino Francés. Når det er sagt, så kan man selvfølgelig altid lave sine egne ruter, og vi kunne ofte kombinere to dage til at vandre dem på en. Man skal dog være opmærksom på, at der ikke er lige så mange vandrehjem på denne rute, som der er på Den Franske Rute. 

Etaperne fra Porto til Santiago:
Se Cathedral (Porto) – Labruge (23 km)
Labruge – Rates (23 km)
Rates – Barcelos (16 km)
Barcelos – Ponte de Lima (34 km)
Ponte de Lima – Rubiaes (20 km)
Rubiaes – Valenca/Tui (20 km)
Valenca/Tui – Porrino (19 km)
Porrino – Redondela (17 km)
Redondela – Pontevedra (20 km)
Pontevedra – Caldas de Reis (17 km)
Caldas de Reis – Padron (20 km)
Padron – Santiago de Campostela (25 km)

5 gode grunde til, hvorfor folk vælger Camino Portugués

Vi valgte at gå Camino Portugués efter vi havde gået Camino Francés. Der er dog også rigtig mange, der vælger at gå Den Portugisiske Rute som deres første. Det har vi fundet 5 gode grunde til, hvorfor man kan gøre. Needless to say, så elsker vi selvfølgelig begge ruter.

#1 Ruten er mere overskuelig

Rigtig mange er i tvivl om, hvad Caminoen egentlig er. De hører blot, at det er en rute, hvor man skal starte med at vandre over Pyrenæerne, og derefter skal man gå 800 kilometer. 

Dette er selvfølgelig en kæmpe udfordring for mange, og man bliver ofte nødt til at tage en hel måned ud af sin kalender for at gennemføre. Derfor starter mange på den Portugisiske rute, for overhovedet at finde ud af, om det at vandre er noget for dem. Derfor ser man mange tage lidt over en uges “ferie” på Camino Portugués som en start.

#2 Det er nemmere at komme til start

Den Franske Rute er så utrolig populær her i Danmark. Alligevel er det meget lettere at flyve til Porto med eksempelvis Ryan Air. Det behøver ikke at være svært at komme til start på den franske rute, men ud fra vores erfaringer, så er det meget lettere og billigere at komme til start i Porto, og man ønsker jo tit at komme afsted for at gøre livet mere simpelt og minimalistisk.

#3 Den er billigere

Udover transporten frem og tilbage er billigere, så oplevede vi også, at alt andet var billigere i Portugal. Priserne svinger selvfølgelig rigtig meget, men vores oplevelse af Camino Portugués i 2017 var, at det hele var utrolig billigt. Det gælder både vandrehjem, mad, drikke, og andre fornøjelser. Vi var tilbage på Camino Francés i 2022, og her var alle priser på vandrehjem generelt steget med minimum 2€. Det kunne også være tilfældet med Den Portugisiske Rute, som vi ellers stadig forestiller os er et del billigere alternativ.

#4 Du kan vælge at gå langs vandet

Efter at have gået Den Franske Rute i efteråret ankom til vi den Portugisiske sommeren efter. Vi havde lyst til at lave stops og hoppe i vandet. Vi valgte godt nok Centralruten, men hvis man godt kan lide vandet, frodigheden, samt muligheden for at bade, så er der flere der vælger denne rute. 

vandet langs den portugisiske camino

#5 For at opleve den portugisiske kultur

Portugal er kendt for deres smukke strande, hvor der hører et lækkert “køkken” med fisk og skaldyr til. Kulturen i Portugal bærer præg fra det idylliske landskab, hvor det er svært at være i dårlig humør. Rigtig mange surfere og alternative mennesker vælger at rejse rundt i Portugal, hvilket gør det til en perfekt rejsedestination. De fleste har et bedre kendskab til Spanien, men hvis man gerne vil besøge den Iberiske halvø og få en helt anderledes oplevelse samt et nyt sprog, så kan det være, at man skal vælge en tur til Portugal og endnu bedre, Den Portugisiske Camino.

Statuer langs den portugisiske camino

Huskeliste til Camino Portugués

Er du ved at være overtalt til at tage afsted? Selvom det ligner, at vi har en den i rygsækken på ovenstående billede, så var de meget lettere på Den Portugisiske Camino. Før det første gik vi ruten om sommeren, og for det andet er den kortere, samt temperaturen ikke skifter i samme grad som den kan gøre på Den Franske Rute.

Desto færre ting du kan medbringe desto bedre. Man vil dog gerne medbringe det helt rigtige for at få den bedst mulige tur. Derfor har vi lavet en pakkeliste til Caminoen, som vi løbende prøver at forbedre. Find den her ved at følge linket: Camino Pakkeliste

Find det bedste outdoor udstyr på Caminoking.dk

Er du på jagt efter det bedste outdoor udstyr nu? Vi har i partnerskab med nogle af de bedste outdoor butikker i Danmark samlet et kæmpe udvalg af alt fra en rygsæk, til vandrestøvler, vandrestavepandelampersoveposer, og meget mere, som du kan læse om på vores hjemmeside.

Vi gør det bedste vi kan, for at din tur kan blive lige så konge som vores. Læs blandt andet vores guide til, hvordan du finder den bedste backpack her: Hvilken rygsæk skal jeg vælge? Bedste BackPack Guide

Er det svært at finde vej på Camino Portugués?

Forskellige symboler til at finde vej på caminoen

Camino Portugués er den næstmest kendte Camino Rute i verden. Den er derfor ligesom Camino Francés rigtig godt skiltet. Det er oftest sværest at finde vej i byerne, og især hvis man drager tidligt afsted og det stadig er mørkt. Når det så er sagt, så er det rigtig nemt at finde vej på Camino Portugués, og skulle du gå forkert, så er det ofte rigtig nemt at finde tilbage på sporet.

De 8 mest populære ruter på Caminoen

Rigtig mange tror, at Caminoen kun er en rute. Vi har også en håndfuld gode Camino ruter i Danmark. Man kunne argumentere for, at Gendarmstien er Hærvejens pendant til Camino Francés og Camino Portugués. Der findes populære ruter i hele Europa, og de begynder også at opstå andre steder i verden. På nedenstående tabel kan du se de mest populære ruter på den Iberiske halvø.

RuteAntal PilgrimmeProcent
Camino Francés18993754,65%
Camino Portugues7235720,82%
Camino Portugues (Kystruten)222926,41%
Camino del Norte190195,47%
Camino Inglés157804,54%
Camino Primotivo157154,52%
Via de la Plata92012,65%
Muxia-Finisterre15480,45%
Statistik fra år 2019 – Kilde: http://oficinadelperegrino.com/Opens in a new tab.

Det var alt vi havde på hjertet om Camino Portugués i dagens artikel. Der er selvfølgelig meget mere at sige om denne fantastiske rute. Vi skriver løbende supplerende artikler, så du kan blive så godt klædt på som mulig, når du drager afsted på dit næste eventyr. Har vi glemt noget, eller har du spørgsmål? Så smid en kommentar! 😎🙏

Din vurdering:

Camino King

Erfaren og passioneret vandrer, der elsker spændende trails og lange distancer. Læs om mine oplevelser, og bliv bedre forberedt til din rejse.

Send en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

Seneste artikler