Camino Francés: Den Franske Rute


camino frances den franske rute

Er du nogensinde blevet spurgt om, hvilken dag, uge, eller måned, der var den bedste i dit liv? Det er et spørgsmål, der hurtigt kan herskes tvivl om hos de fleste. Ikke hos os. Når vi får spørgsmålet om den bedste måned i vores liv svarer vi altid prompte; “Camino Francés!“, der også kaldes Den Franske Rute.

Har du hørt om den cirka 800 kilometer lange pilgrimsrute, de fleste også blot kalder for Caminoen? Så kan det være, at du er landet her, og søger mere information. Og mere information skal du få.

Camino de Santiago består af en masse pilgrimsruter, der alle fører til katedralen i byen Santiago de Compostela, der ligger i det Nordlige Spanien. Den rute, der uden sammenligning er mest kendt, er Camino Francés. Læs meget mere om Den Franske Rute i denne artikel, så du kan blive klar til det, der kunne gå hen og blive dit livs mest tranformerende og bjergtagende rejse.

Hvorfor vandrer folk på Camino Francés?

Oprindelig er Caminoen en pilgrimsfærd, hvilket vil sige, at det er en religiøs rejse, der fører til hellige steder. Vi vil dog hurtigt understrege, at du hverken behøver at være kristen eller spirituel anlagt for at få fantastiske oplevelser på Camino Francés.

Det er sjældent, at man finder en vandrerute, der kan blive kaldt så mange ting, som man kalder Caminoen. Læs blandt andet om, hvad man ellers kalder ruten og de mange andre ruter her: Camino de Santiago og de mange ruter

Tilbage til spørgsmålet. Den findes efterhånden ikke et entydigt svar til, hvorfor folk vandrer på Camino Francés. Det er også det, der er så fedt. Der er rig mulighed for, at du bliver mange historier rigere. Ikke kun på dit eget liv, men også på andres.

Inden du drager afsted, skal du nok forvente, at du møder mange andre mennesker på din vej. Selvom du skal ud at vandre 800 kilometer, så er Camino Francés verdenskendt, og der er lavet massevis af bøger og film om ruten. Derfor er Den Franske Rute meget civiliseret, og du kan finde alt hver hjertet begærer ude på ruten.

Hvor lang tid tager det at vandre Den Franske Rute?

Det er meget forskelligt, hvor lang tid det tager at vandre Den Franske Rute. Normalt siger man, at ruten er 800 kilometer lang, og at den tager cirka 30 dage at vandre. Det er selvfølgelig meget individuelt. 

Du kan se en etapeinddeling af ruten længere nede på siden.

For det første er der stor forskel på, hvor langt folk vandrer om dagen. For det andet behøver man ikke at gå hele ruten. Hvis du vil have et pilgrimsbevis, når du når til katedralen i Santiago, skal du dog vise et pilgrimspas, hvor du minimum skal have vandret 100 kilometer. Dette bevises med stempler.

Grunden til, at man giver et cirka antal kilometer på 800 er, at der er mange alternative ruter. Mange steder står der også, at ruten kun er 775 kilometer lang. De fleste når op på meget mere og vælger at gå hele vejen ud til kysten, der også kaldes verdens ende.

Er det svært at finde vej, og hvordan er terrænet?

Når man vandrer på tværs af Spanien møder man mange udfordringer. Det vil sige, at terrænet er yderst varierende, og man møder alt fra bjergvandringer, grustier, asfalt, skov, og hvad der ellers hører til en cross country tur.

Da ruten som sagt er meget civiliseret, er det nemt at finde vej. Dette gør du ved hjælp af de berømte opmærkninger, som du eksempelvis kan se på nedenstående billede. Folk ender med at drømme om gule pile og muslingeskaller fordi, at ruten er så godt opmærket som den er. Nogle farer en smule vild, men de fleste finder hurtigt tilbage på sporet igen, når dette er tilfældet.

camino symboler sådan finder du vej på Caminoen

Hvordan er overnatningsmulighederne på Camino Francés?

Mange er bekymret for, hvordan overnatningsmulighederne er på Camino Francés. Det kan både skyldes skrækhistorier om nogle af vandrehjemmene. Det kan enten være fordi, at der har været bed bugs, eller at de har været over fyldte. Vores egen oplevelse af overnatningsmulighederne på Camino Francés var overvældende.

Hver gang vi kom til et nyt sted, var gæstfriheden i top, og selv når der var overbooket, så fandt vi et sted at sove. Vandre du i højsæson som vi gjorde på Camino Portugues, så kan det være svært at finde ledige pladser, hvilket kan være en udfordring, hvis du godt kan lide at gå til sent på dagen.

Der er rig mulighed for forskellige arter af overnatningsmuligheder på Camino Francés, da det som sagt er en yderst civiliseret vandrerute. Det mest normale er at sove på de mange vandrehjem, der også kaldes herberger og albergues, men rigtig mange vælger også at sove på hoteller. 

Camino Francés: Rutebeskrivelse & Kort

Sidder du bare og venter på at se rutebeskrivelser og et kort over den verdensberømte vandrerute, Camino Francés? Så har du et lige her. Nedenfor kan du se de officielle 31 etaper på ruten, og hvor mange autoriseret vandrehjem der er på hver rute. 

De 31 officielle etaper på Den Franske Rute (Camino Francés)

 1. Saint-Jean-Pied-de-Port – Roncesvalles (25,7 km – 9 albergues)
 2. Roncesvalles – Zubiri (21,5 km – 7 albergues)
 3. Zubiri – Pamplona (20,4 km – 17 albergues)
 4. Pamplona – Puente la Reina (24 km – 14 albergues)
 5. Puente la Reina/Gares – Estella/Lizarra (22 km – 9 albergues)
 6. Estella/Lizarra – Torres del Río (29 km – 8 albergues)
 7. Torres del Río – Logroño (20 km – 10 albergues)
 8. Logroño – Nájera (29,6 km – 14 albergues)
 9. Nájera – Santo Domingo de la Calzada (21 km – 5 albergues)
 10. Sto Domingo de la Calzada – Belorado (22,7 km – 11 albergues)
 11. Belorado – Agés (27,4 km – 10 albergues)
 12. Agés – Burgos (23 km – 9 albergues)
 13. Burgos – Hontanas (31.1 km – 11 albergues)
 14. Hontanas – Boadilla del Camino (28,5 km – 15 albergues)
 15. Boadilla del Camino – Carrión de los Condes (24,6 km – 12 albergues)
 16. Carrión de los Condes – Terradillos de los Templarios (26,6 km – 6 albergues)
 17. Terradillos de los Templarios – El Burgo Ranero (30,6 km – 13 albergues)
 18. El Burgo Ranero – León (37,1 km – 18 albergues)
 19. León – San Martín del Camino (25,9 km – 9 albergues)
 20. San Martín del Camino – Astorga (24,2 km – 10 albergues)
 21. Astorga – Foncebadón (25,9 km – 17 albergues)
 22. Foncebadón – Ponferrada (27,3 km – 10 albergues)
 23. Ponferrada – Villafranca del Bierzo (24,1 km – 12 albergues)
 24. Villafranca del Bierzo – O Cebreiro (28,4 km – 16 albergues)
 25. O Cebreiro – Triacastela (21,1 km – 9 albergues)
 26. Triacastela – Sarria (18,3 km – 27 albergues)
 27. Sarria – Portomarín (22,4 km – 25 albergues)
 28. Portomarín – Palas de Rei (25 km – 19 albergues)
 29. Palas de Rei – Arzúa (28,8 km – 27 albergues)
 30. Arzúa – O Pedrouzo (19,1 km – 13 albergues)
 31. O Pedrouzo – Santiago de Compostela (20 km – 15 albergues)

Hør vores bedste råd inden du drager afsted

Da vi tog afsted på Camino Francés for første gang, vidste vi ingenting om Caminoen. Med en billig og alt for tung rygsæk samt nogle uprøvede vandrestøvler endte vi på vores livs rejse. På Caminoen kan de fleste klare sig uden den store forberedelse. Vi har oplevet, at man er dem, der har det svært på Caminoen, har forberedt sig så meget, at ruten ikke stemmer overens med deres forventninger. 

Hvis man allerede har sat sig et mål om, at denne rute skal ændre hele dit liv på forhånd, kan dette være et problem. Derfor skal du helst undgå at være alt for forudindtaget, da dette hurtigt kan ødelægge din forventnings glæde. Det er dog ikke det samme som at sige, at du ikke kan være godt forberedt. 

Er du en af de typer, der ikke vil gå ned på udstyret? Så kan du lære af vores fejl. Vi har prøvet at lave den perfekte pakkeliste til Caminoen. Du kan finde den, hvis du følger dette link → Den Ultimative Pakkeliste til Caminoen

Find det bedste outdoor udstyr på Caminoking.dk

Er du på jagt efter det bedste outdoor udstyr nu? Vi har i partnerskab med nogle af de bedste outdoor butikker i Danmark samlet et kæmpe udvalg af alt fra vandrestave, pandelamper, soveposer, og meget mere, som du kan læse om på vores hjemmeside.

Sagt på en anden måde, så prøver vi at lave en hjemmeside, så alle kan blive så godt forberedte til Caminoen som muligt. Brænder du inde med spørgsmål, har vi lavet et Camino Community, hvor du kan få svar fra erfarne vandrere.

Vi håber, at du blev klædt godt på til Camino Francés, og eller husk, at du kan læse mange flere artikler om Caminoen og andre outdoor eventyr på vores hjemmeside. Tak fordi du læste med.

Din vurdering:

Camino King

Erfaren og passioneret vandrer, der elsker spændende trails og lange distancer. Læs om mine oplevelser, og bliv bedre forberedt til din rejse.

Send en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

Seneste artikler