Caminoen


Billede fra Caminoen i 2016

Søger du information om Caminoen? Så er du landet det rigtige sted. Her får du en dybdegåede guide med alt du skal vide om det fantatiske og verdenberømte pilgrimsnetværk, Caminoen.

Omend du skal afsted på en 8 eller 800 kilometers pilgrimsvandring, så bliv klædt på til rejsen her!

Først og fremmest – hvad er Caminoen? Helt præcis er Caminoen en fælles betegnelse for Camino de Santiago, der er et pilgrimsnetværk af vandreruter, som alle fører til katedralen i Santiago de Compostela i det nordlige Spanien. De fleste kalder den franske rute for Caminoen, og den er cirka 800 kilometer lang. På dansk kalder man den også for Jakobsvejen.

Camino betyder at gå, men det kan også betyde vej. Når man siger Buen Camino til andre vandrere, så betyder det, at de skal have en dejlig tur både fysisk og spirituelt.

På Caminoking.dk skriver vi om Caminoen og alle de ting, der hører med til historien. Skal du ud at gå Caminoen, eller vil du blot vide mere om de fantastiske vandreruter? Så forklarer vi det mest overordnet helt skarpt i denne artikel. Læs med! 🙌

Kæmpe Guide til at vandre Caminoen i Spanien

Der kan være mange gode grunde til, hvorfor man vil ud at gå Caminoen, og der er ingen Camino rejse, der er ens. Nogle kan lide at være godt forberedte, og andre kan bedre lide at kaste sig ud i det, og løse de udfordringer som opstår undervejs. Her på redaktionen har vi vandret flere Caminoer i Spanien, og deler i denne artikel ud af overordnet viden, som mange savner svar på, når de skal ud at vandre på ukendte stier.

Du kan finde en masse information om ruter, længder, kort, udstyr og generelt info, som kan være en idé at være forberedt på.

Er du i tvivl om du skal vandre Caminoen alene eller sammen med andre? Så har vi skrevet en reflekterende artikel om dette spørgsmål. Læs den her → Kan man gå Caminoen alene? Mine skildringer (Camino Queen)

camionen

Caminoen i 2021

Der er lige nu rigtig mange, som efterspørger, hvordan det er at vandre Caminoen post corona. Man kan følge en masse spændende facebook grupper, hvor de skriver beretninger om, hvordan det er at vandre Caminoen i 2021. Vi har ikke selv haft fornøjelsen af at gense den fantastiske rute endnu, men vi følger begivenhederne tæt, og prøver at holde alle opdateret her på bloggen. Imellemtiden kan du læse vores dybdegående guide om Caminoen eller….

Du kan følge, hvor mange pilgrimme, der officielt når i mål hver dag på denne hjemmeside: https://oficinadelperegrino.com/

Hvad er Caminoen? Jakobsvejen

Der er flere fortolkninger af, hvad Caminoen er. Caminoen har mange navne og den strækker sig over næsten utallige ruter. Alle ruterne skulle i princippet føre til katedralen i Santiago de Compostela, der er hovedstaden i det selvstyrende samfund Galicien, som ligger i det nordlige Spanien.

På dansk kalder man oftest Caminoen for Caminoen, men du kan også sagtens støde på folk, der refererer til den som Jakobsvejen, Camino de Santiago, eller Den Franske Rute. Den Franske Rute foregår primært i Spanien, men starter i Saint-Jean-Pied-de-Port (SJPDP), der er en lille kommune i det sydvestlige Frankrig, som ligger ved Pyrenæerne.

Kunne du tænke dig at vide mere om historien om Jakobsvejen? Så har vi skrevet en artikel om Sankt Jakob og den 800 kilometer lange rute, som du kan læse lige her → Derfor hedder Caminoen også Jakobsvejen (Historie)

På engelsk bliver Caminoen også kaldt for El Camino eller The Way of St. James, der er det samme som Jakobsvejen.

Hvor lang er Caminoen? Kort over Caminoen

Man plejer at sige, at Caminoen er omkring 800 kilometer lang. Som vi tidligere har understreget, så er Caminoen et helt netværk af forskellige ruter, og der er derfor ikke noget endegyldigt svar på dette spørgsmål. De fleste søger svar på, hvor lang den Franske Ruter er, og der skriver vi ofte 780 km.

Læs mere om længden på Caminoen her → Caminoen længde

Her kan du se et kort over den klart mest kendte Camino rute af dem alleHer er de 6 af de næstmest kendte ruter Camino ruter på Den Iberiske Halvø:

 • Camino Portugues (≈ 610 km)
 • Camino del Norte (≈ 825 km)
 • Camino Inglés (≈ 120 km eller 75 km)
 • Camino Primitivo (≈ 370 km)
 • Via de la Plata (≈ 800 km)
 • Camino Finisterre-Muxía (≈ 87 km + 29 km)

Ruterne er sorteret efter popularitet ift. hvor mange, der vælger den specifikke rute, og efterfølgerne får et pilgrims certifikat, der viser, at de har gået minimum 100 kilometer på Camino de Santiago. De bevis kaldes også for La Compostela. Læs mere om netværket og de mange ruter her → Camino de Santiago

Hvor lang tid tager det at gå Caminoen?

Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at gå Caminoen. Det kommer både an på tempo, samt hvilken rute man vælger. I 2019 havde 55% af alle pilgrimme, der fik et pilgrimscertifikat ved katedralen i Compostela, valgt at vandre Camino Francés. Hvis man vælger at vandre alle cirka 800 kilometer, så tager det mellem 26-31 dage, hvis man følger de fleste anvisninger og etaper. Vi gik ruten på 26 dage, men hvis man følger de officielle etaper, så tager det 31 dage.

Her kan du få et overblik over de officielle etaper på den franske Camino

 1. Saint-Jean-Pied-de-Port – Roncesvalles (25,7 km – 9 albergues)
 2. Roncesvalles – Zubiri (21,5 km – 7 albergues)
 3. Zubiri – Pamplona (20,4 km – 17 albergues)
 4. Pamplona – Puente la Reina (24 km – 14 albergues)
 5. Puente la Reina/Gares – Estella/Lizarra (22 km – 9 albergues)
 6. Estella/Lizarra – Torres del Río (29 km – 8 albergues)
 7. Torres del Río – Logroño (20 km – 10 albergues)
 8. Logroño – Nájera (29,6 km – 14 albergues)
 9. Nájera – Santo Domingo de la Calzada (21 km – 5 albergues)
 10. Sto Domingo de la Calzada – Belorado (22,7 km – 11 albergues)
 11. Belorado – Agés (27,4 km – 10 albergues)
 12. Agés – Burgos (23 km – 9 albergues)
 13. Burgos – Hontanas (31.1 km – 11 albergues)
 14. Hontanas – Boadilla del Camino (28,5 km – 15 albergues)
 15. Boadilla del Camino – Carrión de los Condes (24,6 km – 12 albergues)
 16. Carrión de los Condes – Terradillos de los Templarios (26,6 km – 6 albergues)
 17. Terradillos de los Templarios – El Burgo Ranero (30,6 km – 13 albergues)
 18. El Burgo Ranero – León (37,1 km – 18 albergues)
 19. León – San Martín del Camino (25,9 km – 9 albergues)
 20. San Martín del Camino – Astorga (24,2 km – 10 albergues)
 21. Astorga – Foncebadón (25,9 km – 17 albergues)
 22. Foncebadón – Ponferrada (27,3 km – 10 albergues)
 23. Ponferrada – Villafranca del Bierzo (24,1 km – 12 albergues)
 24. Villafranca del Bierzo – O Cebreiro (28,4 km – 16 albergues)
 25. O Cebreiro – Triacastela (21,1 km – 9 albergues)
 26. Triacastela – Sarria (18,3 km – 27 albergues)
 27. Sarria – Portomarín (22,4 km – 25 albergues)
 28. Portomarín – Palas de Rei (25 km – 19 albergues)
 29. Palas de Rei – Arzúa (28,8 km – 27 albergues)
 30. Arzúa – O Pedrouzo (19,1 km – 13 albergues)
 31. O Pedrouzo – Santiago de Compostela (20 km – 15 albergues)

camionen

De 8 mest populære ruter på Caminoen

Rigtig mange tror, at Caminoen kun er en rute. Vi har også en håndfuld gode Camino ruter i Danmark. Der findes populære ruter i hele Europa, og de begynder også at opstå andre steder i verden. På nedenstående tabel kan du se de mest populære ruter på den Iberiske halvø.

Rute Antal Pilgrimme Procent
Camino Francés 189937 54,65%
Camino Portugues 72357 20,82%
Camino Portugues (Kystruten) 22292 6,41%
Camino del Norte 19019 5,47%
Camino Inglés 15780 4,54%
Camino Primotivo 15715 4,52%
Via de la Plata 9201 2,65%
Muxia-Finisterre 1548 0,45%
Statistik fra år 2019 – Kilde: http://oficinadelperegrino.com/Opens in a new tab.

Tabellen viser, hvor mange pilgrimme, der fik udstedt pilgrimscertifikatet The Compostela i 2019. Det er et certifikat man kan få ved katedralen i Santiago de Compostela, når man har vandret minimum 100 kilometer på Caminoen og indsamlet stempler i sit pilgrimspas. Pilgrimspasset kaldes også for The Credential. Dette pilgrimspas sikrer dig også, at de kan overnatte billigt på de forskellige herberger og vandrehjem på ruten + spise en treretters pilgrimsmenu for 10 euro på mange spisesteder.

Hvad koster det at gå Caminoen? Vores estimerede pris for at gå Caminoen

Nu var vi alligevel lidt inde på, hvad det egentlig koster at gå Caminoen. Det kommer selvfølgelig an på så meget. Man kan gøre turen utrolig billig, hvis man spiser på lokale steder i Spanien, og overnatter på steder fra 5-10 euro per nat. Vi blaffede til Caminoen første gang vi skulle afsted, hvilket også gjorde transporten til startstedet rigtig billig. Nogle vælger at få fragtet deres bagage og andre vælger at overnatte på dyre hoteller. Man kan få det hele, og derfor er det også svært at give en eksakt pris.

Der findes utrolig mange vandposter på ruten, og vi drak også af ganske normalt vand fra haner. Derfor kan du også finde vand gratis, hvis du er villig til at bruge de vandkilder, der er til rådighed. Vi har givet skrevet en artikel om, hvad mad og drikke koster på Caminoen. Læs den her → Hvad koster mad på Caminoen? Se min prisvenlige Camino-GUIDE

Personlig synes vi, at det er utrolig billig at vandre Caminoen sammenlignet med andre ferietyper. Det som man hurtig kan komme til at bruge for mange penge på er enten transport eller udstyr. Man behøver ikke noget luksus for at vandre Caminoen, da man kan finde det meste, når man er dernede. Kunne du godt tænke dig noget lækkert outdoor udstyr fra Danske webshops? Så kan du finde nogle af de bedst brands her på siden, hvor vi prissammenligner, hvis flere butikker har de samme varer. 

Se nogle af vores mest populære kategorier, når det kommer til udstyr på Caminoen her:

Hvor starter Caminoen? Sådan kommer du derhen

Caminoen starter i Saint-Jean-Pied-de-Port. Hvis du ankommer hertil, er du ikke i tvivl om, hvor du skal gå hen. Du kan enten spørge nogle af de mange andre pilgrimme, eller du kan blot begynde at følge det berømte Camino symbol eller gule pile.

Hvordan kommer man til startstedet på Caminoen? s

Hvordan overnatter man på Caminoen? Telt, herberg, hotel eller noget helt fjerde?

Hvor slutter Caminoen?

Det er rejsen, der er målet.

Hvad er forskellen på Camino de Santiago og Santiago de Compostela?

Hvornår er det bedst at gå Caminoen?

Hvilket udstyr kræver det at vandre Caminoen?

Skal man træne op, før man tager ud at rejse?

Du skal være klar til terrænet

Sådan finder du vej på Caminoen (Camino Symboler)

Camino King

Erfaren og passioneret vandrer, der elsker spændende trails og lange distancer. Læs om mine oplevelser, og bliv bedre forberedt til din rejse.

Send en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Stjernemarkering skal udfyldes *

Seneste artikler