Caminoen


Billede fra Caminoen i 2016

Søger du information om Caminoen? Så er du landet det rigtige sted. Her får du en dybdegåede guide med alt du skal vide om det fantatiske og verdenberømte pilgrimsnetværk Camino de Santiago også kaldet Caminoen.

Omend du skal afsted på en 8 eller 800 kilometers pilgrimsvandring, så bliv klædt på til rejsen her!

Først og fremmest – hvad er Caminoen? Helt præcis er Caminoen en fælles betegnelse for Camino de Santiago, der er et pilgrimsnetværk af vandreruter, som alle fører til katedralen i Santiago de Compostela i det nordlige Spanien. De fleste kalder den franske rute for Caminoen, og den er cirka 800 kilometer lang. På dansk kalder man den også for Jakobsvejen.

Camino betyder at gå, men det kan også betyde vej. Når man siger Buen Camino til andre vandrere, så betyder det, at de skal have en dejlig tur både fysisk og spirituelt.

På Caminoking.dk skriver vi om Caminoen og alle de ting, der hører med til historien. Skal du ud at gå Caminoen, eller vil du blot vide mere om de fantastiske vandreruter? Så forklarer vi det mest overordnet helt skarpt i denne artikel. Læs med! 🙌

Kæmpe Guide til at vandre Caminoen i Spanien

Der kan være mange gode grunde til, hvorfor man vil ud at gå Caminoen, og der er ingen Camino rejse, der er ens. Nogle kan lide at være godt forberedte, og andre kan bedre lide at kaste sig ud i det, og løse de udfordringer som opstår undervejs. Her på redaktionen har vi vandret flere Caminoer i Spanien, og deler i denne artikel ud af overordnet viden, som mange savner svar på, når de skal ud at vandre på ukendte stier.

Du kan finde en masse information om ruter, længder, kort, udstyr og generelt info, som kan være en idé at være forberedt på.

Er du i tvivl om du skal vandre Caminoen alene eller sammen med andre? Så har vi skrevet en reflekterende artikel om dette spørgsmål. Læs den her → Kan man gå Caminoen alene? Mine skildringer (Camino Queen)

camionen

Caminoen i 2021

Der er lige nu rigtig mange, som efterspørger hvordan det er at vandre Caminoen post corona og covid-19 situationen. Man kan følge en masse spændende facebook grupper, hvor de skriver beretninger om, hvordan det er at vandre Caminoen i 2021.

Vi har ikke selv haft fornøjelsen af at gense den fantastiske rute i Spanien endnu, men vi følger begivenhederne tæt, mens vi tester de danske vandreruter. Vi prøver at holde alle opdateret her på bloggen om Caminoen, men den omskiftelige verdenssituationen skal man selv følge op på inden sin tur. Imellemtiden kan du læse vores dybdegående guide om Caminoen eller….

Du kan følge, hvor mange pilgrimme der officielt når i mål hver dag, på denne hjemmeside: https://oficinadelperegrino.com/

Hvad er Caminoen? Jakobsvejen

Der er flere fortolkninger af, hvad Caminoen er. Caminoen har mange navne og den strækker sig over næsten utallige ruter. Alle ruterne skulle i princippet føre til katedralen i Santiago de Compostela, der er hovedstaden i det selvstyrende samfund Galicien, som ligger i det nordlige Spanien. Der findes dog også Caminoer, hvor dette ikke er tilfældet.

På dansk kalder man oftest Caminoen for Caminoen, men du kan også sagtens støde på folk, der refererer til ruten som Jakobsvejen, Camino de Santiago, eller Den Franske Rute. Den Franske Rute foregår primært i Spanien, men starter i Saint-Jean-Pied-de-Port (SJPDP), der er en lille kommune i det sydvestlige Frankrig, som ligger ved Pyrenæerne.

Kunne du tænke dig at vide mere om historien om Jakobsvejen? Så har vi skrevet en artikel om Sankt Jakob og den 800 kilometer lange rute, som du kan læse lige her → Derfor hedder Caminoen også Jakobsvejen (Historie)

På engelsk bliver Caminoen også kaldt for El Camino eller The Way of St. James, der er det samme som Jakobsvejen.

Hvor lang er Caminoen? Kort over Caminoen

Man plejer at sige, at Caminoen er omkring 800 kilometer lang. Som vi tidligere har understreget, så er Caminoen et helt netværk af forskellige ruter, og der er derfor ikke noget endegyldigt svar på dette spørgsmål. De fleste søger svar på, hvor lang den Franske Ruter er, og der skriver vi ofte 780 km.

Læs mere om længden på Caminoen her → Caminoen længde

Her kan du se et kort over den klart mest kendte Camino rute af dem alleHer er seks af de næstmest kendte Camino ruter på Den Iberiske Halvø:

 • Camino Portugues (≈ 610 km)
 • Camino del Norte (≈ 825 km)
 • Camino Inglés (≈ 120 km eller 75 km)
 • Camino Primitivo (≈ 370 km)
 • Via de la Plata (≈ 800 km)
 • Camino Finisterre-Muxía (≈ 87 km + 29 km)

Ruterne er sorteret efter popularitet ift. hvor mange, der vælger den specifikke rute, og efterfølgerne får et pilgrims certifikat, der viser at de har gået minimum 100 kilometer på Camino de Santiago. Dette bevis kaldes også for La Compostela. Læs mere om netværket og de mange ruter her → Camino de Santiago

Hvor lang tid tager det at gå Caminoen?

Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at gå Caminoen. Det kommer både an på tempo, samt hvilken rute man vælger. I 2019 havde 55% af alle pilgrimme, der fik et pilgrimscertifikat ved katedralen i Compostela, valgt at vandre Camino Francés. Hvis man vælger at vandre alle cirka 800 kilometer, så tager det mellem 26-31 dage, hvis man følger de fleste anvisninger og etaper. Vi gik ruten på 26 dage, men hvis man følger de officielle etaper, så tager det 31 dage.

Her kan du få et overblik over de officielle etaper på den franske Camino

 1. Saint-Jean-Pied-de-Port – Roncesvalles (25,7 km – 9 albergues)
 2. Roncesvalles – Zubiri (21,5 km – 7 albergues)
 3. Zubiri – Pamplona (20,4 km – 17 albergues)
 4. Pamplona – Puente la Reina (24 km – 14 albergues)
 5. Puente la Reina/Gares – Estella/Lizarra (22 km – 9 albergues)
 6. Estella/Lizarra – Torres del Río (29 km – 8 albergues)
 7. Torres del Río – Logroño (20 km – 10 albergues)
 8. Logroño – Nájera (29,6 km – 14 albergues)
 9. Nájera – Santo Domingo de la Calzada (21 km – 5 albergues)
 10. Sto Domingo de la Calzada – Belorado (22,7 km – 11 albergues)
 11. Belorado – Agés (27,4 km – 10 albergues)
 12. Agés – Burgos (23 km – 9 albergues)
 13. Burgos – Hontanas (31.1 km – 11 albergues)
 14. Hontanas – Boadilla del Camino (28,5 km – 15 albergues)
 15. Boadilla del Camino – Carrión de los Condes (24,6 km – 12 albergues)
 16. Carrión de los Condes – Terradillos de los Templarios (26,6 km – 6 albergues)
 17. Terradillos de los Templarios – El Burgo Ranero (30,6 km – 13 albergues)
 18. El Burgo Ranero – León (37,1 km – 18 albergues)
 19. León – San Martín del Camino (25,9 km – 9 albergues)
 20. San Martín del Camino – Astorga (24,2 km – 10 albergues)
 21. Astorga – Foncebadón (25,9 km – 17 albergues)
 22. Foncebadón – Ponferrada (27,3 km – 10 albergues)
 23. Ponferrada – Villafranca del Bierzo (24,1 km – 12 albergues)
 24. Villafranca del Bierzo – O Cebreiro (28,4 km – 16 albergues)
 25. O Cebreiro – Triacastela (21,1 km – 9 albergues)
 26. Triacastela – Sarria (18,3 km – 27 albergues)
 27. Sarria – Portomarín (22,4 km – 25 albergues)
 28. Portomarín – Palas de Rei (25 km – 19 albergues)
 29. Palas de Rei – Arzúa (28,8 km – 27 albergues)
 30. Arzúa – O Pedrouzo (19,1 km – 13 albergues)
 31. O Pedrouzo – Santiago de Compostela (20 km – 15 albergues)

Albergues er ordet for de vandrehjem og pilgrimshuse, hvor man kan bo til favorable priser, når man er ude på sin rejse.

camionen
Billede efter at have vandret mere end 800 kilometer på Caminoen. Her er vi på vej mod Finisterra også kendt som verdens ende.

De 8 mest populære ruter på Caminoen

Rigtig mange tror, at Caminoen kun er en rute. Vi har også en håndfuld gode Camino ruter i Danmark. Der findes populære ruter i hele Europa, og de begynder også at opstå andre steder i verden. På nedenstående tabel kan du se de mest populære ruter på den Iberiske halvø.

Rute Antal Pilgrimme Procent
Camino Francés 189937 54,65%
Camino Portugues 72357 20,82%
Camino Portugues (Kystruten) 22292 6,41%
Camino del Norte 19019 5,47%
Camino Inglés 15780 4,54%
Camino Primotivo 15715 4,52%
Via de la Plata 9201 2,65%
Muxia-Finisterre 1548 0,45%
Statistik fra år 2019 – Kilde: http://oficinadelperegrino.com/Opens in a new tab.

Tabellen viser, hvor mange pilgrimme der fik udstedt pilgrimscertifikatet The Compostela i 2019. Det er et certifikat man kan få ved katedralen i Santiago de Compostela, når man har vandret minimum 100 kilometer på Caminoen og indsamlet stempler i sit pilgrimspas. Pilgrimspasset kaldes også for The Credential. Dette pilgrimspas sikrer dig også, at du kan overnatte billigt på de forskellige herberger og vandrehjem på ruten + spise en treretters pilgrimsmenu for 10 euro på mange spisesteder.

Hvad koster det at gå Caminoen? Vores estimerede pris for at gå Caminoen

Nu var vi alligevel lidt inde på, hvad det egentlig koster at gå Caminoen. Det kommer selvfølgelig an på så meget. Man kan gøre turen utrolig billig, hvis man spiser på lokale steder i Spanien, og overnatter på steder fra 5-10 euro per nat. Vi blaffede til Caminoen første gang vi skulle afsted, hvilket også gjorde transporten til startstedet rigtig billig. Nogle vælger at få fragtet deres bagage og andre vælger at overnatte på dyre hoteller. Man kan få det hele, og derfor er det også svært at give en eksakt pris.

Der findes utrolig mange vandposter på ruten, og vi drak også af ganske normalt vand fra haner. Derfor kan du også finde vand gratis, hvis du er villig til at bruge de vandkilder, der er til rådighed. Vi har givet skrevet en artikel om, hvad mad og drikke koster på Caminoen. Læs den her → Hvad koster mad på Caminoen? Se min prisvenlige Camino-GUIDE

Personlig synes vi, at det er utrolig billig at vandre Caminoen sammenlignet med andre ferietyper. Det som man hurtig kan komme til at bruge for mange penge på er enten transport eller udstyr. Man behøver ikke noget luksus for at vandre Caminoen, da man kan finde det meste, når man er dernede. Kunne du godt tænke dig noget lækkert outdoor udstyrOpens in a new tab. fra Danske webshops? Så kan du finde nogle af de bedst brands her på hjemmesiden, hvor vi prissammenligner, hvis flere butikker har de samme varer. 

Se nogle af vores mest populære kategorier, når det kommer til udstyr på Caminoen her:

Summit rygsæk - 40 liter
Rygsæk
Vandrestøvler til mænd - Finley
Vandrestøvler
Letvægts vandrestave
Vandrestave
Elvedes Pandelampe Hvidt & Gult Lys Ekskl. 3x Aaa
Pandelampe

Hvor starter Caminoen? Sådan kommer du derhen

Caminoen starter i Saint-Jean-Pied-de-Port. Hvis du ankommer hertil, er du ikke i tvivl om, hvor du skal gå hen. Du kan enten spørge nogle af de mange andre pilgrimme, eller du kan blot begynde at følge det berømte Camino symbol eller gule pile. 

Hvordan kommer man til startstedet på Caminoen? De fleste flyver til Biarritz og tager herefter offentlig transport til Bayonne. Herefter bliver det nemt at komme videre til Saint-Jean-Pied-de-Port, hvor man kan tage en flot og hyggelig togtur. 

Der er mange måder at komme til starten på Caminoen, og der er som sagt mange forskellige startsteder. En ting man lærer, når man er ude at vandre på den lange rute er, at tålmodighed er en dyd, og man kan vandre de fleste af sine problemer væk. Derfor er jeg også sikker på, at du nok skal finde startstedet, hvis du giver det et lille skud. Det hele er som regel simpelt, når du er taget hele vejen til Syd Frankrig allerede.

Når du ankommer til SJPDP, er der også en masse kort, så du kan finde hjælp på et pilgrimskontor. Her kan du eksempelvis også finde et pilgrimspas og den berømte muslingeskal, som de fleste pilgrimme vælger at bære på tasken, når de er ude på ruten.

Hvordan overnatter man på Caminoen? Telt, herberg, hotel eller noget helt fjerde?

Når du er kommet igang med at vandre, er det sjældent svært at finde overnatningsmuligheder. Det største problem kan være, hvis du er ude at vandre i højsæsonen, og det hele bliver booket. Dette har vi været udsat for nogle gange, hvor vi alligevel altid finder en plads ved eksempelvis at få nogle ekstra madresser og sove på gulvet, eller ved at gå videre til det næste sted. 

Der er masser af forskellige muligheder at overnatte på Caminoen. Den mest almindelige er på herberger, der på spansk bliver kaldt for albergues. Dette er det samme som et vandrehjem. Her kan man typisk overnatte for mellem 5-10€ per nat, alt efter dine krav. Der findes også steder, der kaldes for donativo. Her vælger du selv, hvor meget du vil betale for deres gæstfrihed. 

Der er også rig mulighed for at sove på hoteller. Dette er der også mange, der vælger at gøre, men den samlede pris bliver en helt anden, hvis man vælger at gå hele ruten. Derfor er der mange, der vælger de sidste 100 kilometer, og overnatter på hoteller på den sidste strækning. 

Man ser ikke mange sove i telt på Caminoen, da der i forvejen er så mange overnatningsmuligheder. Samtidig er der også rigtig mange steder, hvor man ikke må slå telt op. Vi har haft hængekøjer med, hvor vi har fundet et rolig sted på ruten. Dette kan sagtens lade sig gøre, hvis man ikke er utryg ved at overnatte udenfor i Spanien.

Vi har endnu ikke spottet nogle shelters på ruten, men der er nogle, der har skrevet og spurgt os, og vi undersøger stadig denne mulighed, men den er meget atypisk, hvis man overhovedet kan.

Du ved aldrig hvilken fest du går glip af

de skønneste mennesker på Caminoen. Det blev til mange fester

Der kan opstå de vildeste fester og forsamlinger på de forskellige herberger. Nogle steder finder du kedelige køjesenge, hvor folk går tidligt i seng, men hvis du havner de rigtige steder, kan der opstå den vildeste magi. Vi har havnet i de vildeste fester, hvor det ikke er blevet til mange timers søvn, da hele vandrehjemmet har besluttet at feste på samme tid. Man skal selvfølgelig respektere alle, men der er ofte alkohol, god stemning og fællesspisning de fleste steder, hvis man lyster.

Hvor slutter Caminoen?

Er gammelt ordsprog siger, at det er rejsen, der er målet. Alligevel slutter den officielle del af Caminoen i Santiago de Compostela. Det er ved katedralen, som alle symbolerne peger imod, og det er til domkirken, som distancen bliver målt til, og det er her du kan få dit pilgrimsbevis.

Mange føler dog ikke for at slutte deres Camino her. På nedenstående billede ligner det, at vi er kommet i mål, men de fleste af os og andre pilgrimme vælger at fortsætte rejsen til Finisterra som også kaldes for verdens ende.

katedralen i Santiago de Compostela

Hvad er forskellen på Camino de Santiago og Santiago de Compostela?

Grunden til, at vi har denne overskrift med, er at vi selv var meget forvirret over de mange termer, første gang vi vandrede på Caminoen. Vi havde ikke haft nogen forberedelse overhovedet, og derfor havde vi svært ved at finde rundt i de mange navne. Når man siger Camino de Santiago bliver der refereret til hele det store pilgrimsnetværk, som Caminoen er en del af. Når man siger Santiago de Compostela snakker man altså hovedstaden i Galicien, altså byen hvor de fleste slutter deres Camino.

Man kan hurtigt komme til kort i et andet land, hvis man ikke kender sproget og kulturen. Faktisk når kulturen at ændre sig meget på den 800 kilometer lange vandrerute. Vi har samlet lidt spansk parlør, hvis du kommer i problemer på caféen. Det er altid god skik, hvis du i det mindste lige prøver at fyre et par spanske gloser af. Her får du lidt hurtig hjælp 😊

Dansk Spansk
Sandwich med skinke og ost
Bocadillo cn jamon y queso
Kaffe med mælk coffee con leche
Ristet brød med smør og marmelade
Tostada con mantequilla y mermelada
Friskpresset appelsinjuice
Zumo de naranja
Må jeg bede om en øl
una cerveza Por favor
… en øl mere tak
una cerveza mas Por favor
Rødvin / hvidvin
Vino tinto / vino blanco

Hvornår er det bedst at gå Caminoen?

Det kommer an på, hvad man er til. Vi undgår helst højsæsonen, hvis vi kan. Det skyldes primært to årsager:

 1. Caminoen kan være utrolig overbefolket i højsæsonen, og derfor kan herbergerne være overfyldte. Folk kommer næsten til at bekrige hinanden for at nå tidligst frem for at finde et godt overnatningssted, og dette kan ødelægge meget af charmen og roen ved at vandre den lange og fantastiske vandrerute.
 2. Vi elsker varmen, men at vandre med rygsæk i +30° graders varme kan hurtigt blive anstrengende, især hvis det er i skarp sol. Her foretrækker vi også, at det er uden for højsæsonen.

Der er en kæmpe diversitet i de folk der vandrer Caminoen. Det er alt fra alder, nationalitet og indstilling til ruten. Du kan møde mange fantastiske mennesker, men nogle er mere sociale anlagte end andre. Derfor er det en rigtig god idé at tage stilling til, om du kan lide mange mennesker eller ej. Så overvej lige vejret og sæsonen grundigt, inden du bestiller din første rejse til Caminoen. 

Bonus info: Husk, at der er mange Caminoer. Derfor kan du tjekke tabellen længere oppe ift. hvor mange der vælger de forskellige ruter. Derudover kan du researche mere om ruterne vores hjemmeside. Det kan være, at der er en muligheder, der passer bedre til dig end den franske rute. 

Hvilket udstyr kræver det at vandre Caminoen?

Det kræver ikke meget udstyr at vandre Caminoen. Dette er et spørgsmål, som rigtig mange søger svar på inden de tager afsted første gang. Du skal altid overveje dine behov grundigt, for det kommer an på, hvilken Camino du vælger, hvor langt du skal gå, samt hvordan du har tænkt dig at overnatte og rejse til og fra ruten. 

Man kan klare sig utrolig minimalistisk igennem Caminoen. Noget af de mest normale udstyr at anskaffe sig er følgende:

 • Vandrestøvler og vandresko
 • Rygsæk 
 • Sovepose

Der er selvfølgelig en masse ting at fylde rygsækken med. Vi har skrevet en artikel om alt det udstyr du skal have klar til Caminoen. Læs den her: Pakkeliste til Caminoen

Hvis du læser ovenstående liste, så er du ikke i tvivl om, hvad du skal og ikke skal medbringe på Caminoen. 

sådan skal man ikke pakke en rygsæk på caminoen

Mange tager alt for meget udstyr med, og får en alt for tung rygsæk på turen. Vi har set mange sjove tilfælde med, hvad folk vælger at medbringe, og vi har det også selv med at overpakke. Derfor bliver din tur ofte mere behagelig, hvis du er godt forberedt, men er det egentlig nødvendigt at træne op? Det giver vi vores bud på.

Skal man træne op, før man drager afsted?

Du skal være klar til terrænet på Caminoen

Sådan finder du vej på Caminoen (Camino Symboler)

Overvej disse ting før du tager afsted på Caminoen

Camino King

Erfaren og passioneret vandrer, der elsker spændende trails og lange distancer. Læs om mine oplevelser, og bliv bedre forberedt til din rejse.

Send en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Stjernemarkering skal udfyldes *

Seneste artikler