Gendarmstien i Sønderjylland: Længde, kort, etaper, vurdering m.m.


gendarmstien billede

Har du overvejet at gå Gendarmstien? I dagens artikel kan du lære meget mere om den fantastiske vandrerute, der strækker sig langs kysten ved den dansk-tyske grænse. Gendarmstien er 84 kilometer lang, fuld af historier og varieret terræn. Vil du blive klogere på, hvad Gendarmstien er for en rute? Så læs videre.

Hvor starter og slutter Gendarmstien?

Ligesom stort set alle vandreruter, bestemmer du selv, hvor du starter og hvilken retning du vil gå i. Den officielle start på Gendarmstien er i Padborg og ruten slutter i Skovby. Jeg prøvede selv at løbe Gendarmstien på en dag, men grundet dårlig vejr og andre udfordringer nåede jeg kun 55 kilometer. Jeg var dog kæmpe fan af ruten, og i denne artikel vil jeg dele af egne erfaringer plus guide dig til, hvordan du kan få mest ud af Gendarmstien.

Længere nede på siden kan du se et kort over, hvor Gendarmstien starter. Hvis du zoomer ind på kortet er ruten optegnet til at starte på krydset ved Nørregade og Haraldsdalvej. Herefter skal du blot kigge efter symbolet med den blå gendarm.

Gendarmstiens 5 etaper

Når vi er afsted på vandretur, er vi generelt ikke vilde med at følge rutens officielle etaper. Hvis du har tænkt dig at bruge fem dage på at vandre den 84 kilometer lange rute, ville det også “kun” blive omkring 17 kilometer pr. dag. Vi er vante til at gå på Caminoen, og der går vi i gennemsnit 30 kilometer om dagen.

Gendarmstien er fuld af kort undervejs, så du kan få en fornemmelse af, hvor du er henne på ruten, er den er også rigtig godt skiltet, så det er de færreste, der farer vildt på ruten.

Hvis du vil have et overblik over de fem officielle etaper kan du se dem her:

  1. Bjerg-etapen fra Padborg til Sønderhav (15 km)
  2. Tegl-etapen fra Sønderhav til Brunsnæs (20 km)
  3. Krage-etapen fra Brunsnæs til Gammelmark (19 km)
  4. Strand-etapen fra Gammelmark til Høruphav (19 km)
  5. Mølle-etapen fra Høruphav til Skovby (10 km)

Jeg kan godt lide, at ruterne har fået navne, der egentlig kendetegner terrænet en smule. De fleste ved, at vi ikke har bjerge i Danmark. Mange higer derfor efter noget kopieret terræn. Er du en af dem, kan du jo nemt starte med at tage første etape. 

Jeg blev meget overrasket over terrænet, og efter en våd vinter, var der også mange udfordringer på ruten. Vand til knæene samt højvande kan hurtigt blive et problem. Dette mærkes nok især på strand etapen, der også var ved at slå mig omkuld.

Generelt var jeg meget begejstret for ruten. Jeg valgte at løbe ruten dagen efter Mette Frederiksen havde lukket landet og grænsen ned, og jeg så derfor ikke et øje. Jeg tror dog, at der er meget mere liv om sommeren.

Vi tester alle de vandreruter i Danmark vi kan, og er altid på udkig efter Danske Camino Ruter. Flere og flere ruter identificerer sig med Caminoen, og Gendarmstien er en af dem. Du støder også på det klassiske Caminosymbol, som du eksempelvis kan se på billedet øverst i artiklen. Hvis du ikke er solgt til at tage afsted på vandreruten endnu kan du læse endnu flere fakta om Gendarmstien og få min endelige vurdering i bunden af artiklen.

Gendarmstien kort

Hvad betyder Gendarm? Få lidt af historien her

Er du blevet opslugt af Gendarmstien? Det kan vi godt forstå. Ruten emmer af god historie, og selve navnet Gendarm kommer fra fransk, hvor det hedder gens d’armes. På engelsk ville man oversætte det til men-at-arms, altså mænd der bærer våben. 

Gendarmerne var en del af Grænsegendarmeriet, der skulle bevogte grænsen for smuglere. I mere end 100 år bevogtede gendarmkorpset grænsen, der dog blev rykket af nogle omgange på grund af slaget i 1864. I 1980’erne begyndte man at benytte Gendarmstien igen, der nu er blevet en af Danmarks mest berømte og hyggeligste vandreruter.

Kan man cykle på Gendarmstien?

Rigtig mange vandreruter kan du både cykle og gå på. Det er muligt at cykle Gendarmstien, hvis man tager alternative ruter, men man kan ikke cykle hele ruten, da den også strækker sig langs stranden og gennem nogle meget små stier. Derfor er det en udpræget vandreruter, hvor de der vandrer har eller burde have førsteret. 

Hvor lang er Gendarmstien?

Gendarmstien er 84 kilometer lang, og den er officielt delt ind i fem etaper. Vandreruten strækker sig gennem et varieret terræn, der er skiltet, så man ikke farer vild. Den fantastiske vandrerute er certificeret af European Ramblers’ Association, hvilket er et kvalitetsstempel for, at Gendarmstien bliver vedligeholdt på hele dens 84 kilometer lange strækning.

The Gendarm Path

På engelsk hedder Gendarmstien ‘The Gendarme Path’. Camino King har fået en engelsk YouTube kanal, hvor der vil komme en guides om alle de forskellige vandreruter vi tester i fremtiden. Vi har lavet et lille klip i meget dårlig kvalitet til at komme i gang. Her vil der komme en kort film om Gendarmstien.

Overnatning langs Gendarmstien

Flere og flere begynder at bruge de danske vandreruter som en rejseform. Har du overvejet at tage på en kort ferie til Gendarmstien i Sønderjylland? Så er der rig mulighed for at overnatte på ruten. På den ovenstående kort over Gendarmstien kan du finde et hav af forskellige overnatningsmuligheder, hvis du zoomer ind og klikker på kortet. Det er både muligt at finde ferielejligheder, campingpladser, vandrehjem og meget mere. Gendarmstien er en meget civiliseret vandrerute, der byder dens mange gæster velkommen.

Min vurdering af vandretur på Gendarmstien

Når man elsker at vandre og løbe så meget som jeg gør, er det altid en anelse besværligt at vurdere vandreruter. Alles oplevelser er selvfølgelig forskellige, når man er afsted. Det er ligegyldigt om man tager en helt Camino eller man blot vandrer en lang aftentur. Min vurdering af Gendarmstien er, at det var en fantastisk rute, jeg gerne vil tage igen. Jeg løb 55 kilometer af ruten på en dag, og vil gerne prøve kræfter af med hele ruten i en nær fremtid. Gendarmstien er for alle, der kan lide at vandre. Jeg har vandret på mange ruter i Danmark, og Gendarmstien overraskede i særdeleshed på varieret terræn, god skiltning, og en masse spændende stoppesteder fyldte med historier. Derfor er min vurdering, at Gendarmstien er en af Danmarks bedste vandreruter.

Mangler du udstyr til din næste ferie?

Hos Camino King har vi en masse samarbejdspartnere, der sælger outdoor udstyr. Her på siden kan du finde alt fra vandrestøvler, vandresokker, vandrestave, og meget meget mere, som eksempelvis kan være nyttigt på Gendarmstien.

Vi håber, at du blev klogere på vandreruten, og hvis du kommer afsted, så ønsker vi dig en fantastisk tur til Sønderjylland. Tak fordi du læste med.

Camino King

Erfaren og passioneret vandrer, der elsker spændende trails og lange distancer. Læs om mine oplevelser, og bliv bedre forberedt til din rejse.

Send en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort.

Seneste artikler

få de seneste opdateringer fra camino francés

20220402 113135