Camino de Santiago: Caminoen og de mange ruter


lær om alle de forskellige ruter til santiago de compostela

Da jeg for første gang drog afsted mod Caminoen, der starter i Sydfrankrig, troede jeg ligesom mange andre, at der kun var en Camino. Det viste sig, at Camino de Santiago er et kæmpe pilgrimsnetværk, hvor du kan finde ruter i hele Europa, og vi har også mange gode og smukke ruter i Danmark.

Formålet med ruterne er, at de alle skal føre mod byen Santiago de Compostela, der er hovedstaden i Galicien beliggende i Nordspanien. Der er ligesom i tyskundervisningen, ingen regler uden undtagelser.

I denne udtømmende artikel vil jeg prøve at dække alt om caminoen, hvor du blandt andet kan læse om de mange forskellige veje, ruter og formål med Camino de Santiago.

Oversigt over de meste kendte camino ruter

Du kan starte på din personlige Camino overalt i Europa, og du skal bare finde nogle af de mange veje, der fører til katedralen i Santiago de Compostela. Caminoen er et pilgrimsnetværk, der hele tiden bliver udvidet, og derfor kan det være svært at svare på, hvor mange ruter, der egentlig er.

Her er de 7 mest kendte ruter fra Camino de Santiago (Jakobsvejen)

Længere nede i artiklen kan de først læse en mere uddybende forklaring på de syv mest kendte ruter, samt du kan se knap så kendte ruter i Spanien. Derudover kan du læse flere vejledninger og få svar på spørgsmål, der vedrører Caminoen.

Vil du vide mere om historien bag Caminoen og Jakobsvejen? Så læs vores artikel herom Caminoen: Historen om jakobsvejen

Første halvdel af Camino Francés med lidt camino filosofi
Billede fra Camino de Santiago, oktober 2016

Camino Francés (Den Franske Rute)

Camino Francés hedder på dansk Den Franske Rute, og det er den, der oftest refereres til, når man snakker om Caminoen.

Startsted: St. Jean Pied-de-Port
Længde: Cirka 780 kilometer

Det står dig helt frit for, hvor du vil starte på ruten, og hvor langt du vil gå. De fleste anbefalinger foreslår cirka 26 til 33 etaper/dage, hvis du vil gå hele ruten. Du kan se ruten på nedenstående kort. Vejen er fuld af herberger, hoteller og overnatningsmuligheder. Der er rig mulighed for, at du kan opleve en masse kultur, spændende mennesker og meget mere. Caminoen leverer alt du har brug for.

Bonusinfo: Der findes en masse alternative ruter undervejs, der medvirker til, at ruterne kan svinge meget i distance. Du får flere gange undervejs valgmulighed for at vælge alternative ruter, der ofte byder på variationer af historie, kultur og natur. Læs mere om rutens længde her: Caminoen længde

Camino del Norte (Kystruten)

Hvis du er ude at vandre på Camino Frances, kan du ikke undgå at høre om Camino del Norte. Denne rute går langs den spanske kyst i Nordspanien, og på trods af en næsten identisk længde med den franske ruter, har de lidt forskellige ting af byde på. Her får du muligheden for at opleve mere strand og frodige områder, og den er en smule længere end den mest kendte Camino.

Startsted: Irun
Længde: Cirka 825 kilometer

Camino del Norte er ofte et godt alternativ, hvis man gerne vil ud på en lang rute, men foretrækker lidt mindre overbefolket veje. Mange vælger denne eller Camino Portogues, hvis man er vild med kyster eller trænger til alternativer til Den Franske Rute.

Rigtig mange drømmer om at vandre Camino del Norte efter de har fået smag for lange vandreruter på Camino Frances.

Camino Portugués (Den Portugisiske Camino)

Jeg vandrede fra Porto til Santiago de Compostela cirka et halv år efter, jeg havde vandret hele Camino Frances. Begge ruter har noget forskelligt at byde på, og hvis man gerne vil opleve Portugal, så er dette en fantastisk vej at gå.

Startsted: Porto eller Lissabon
Længde Cirka 230 km eller 610 km

Hvis du godt kan lide at kombinere badeferie og vandreferie, så er dette måske en mulighed, som har aldrig har tænkt på før. Jeg gik denne rute midt om sommeren, og det kan blive rigtig varmt på dette tidspunkt. Du får dog rig mulighed for at hoppe i havet!

Camino Primitivo (Den ældste Camino)

Kan du lige bjerge og hårdt terræn? Camino Primitivo er cirka 370 kilometer lang, og den hører til Caminoer i det nordlige Spanien. Man inddeler typisk denne rute i 14-16 etaper, og den regnes for at være den hårdeste Camino.

Startsted: Oviedo
Længde: Cirka 370 kilometer

Du kan sagtens kombinere Camino Primotivo med både Camino Francés og Camino del Norte, da alle tre ruter er i den nordlige del af Spanien, og fører mod den samme destination. Det er i øvrigt den ældste Camino-rute, og den er yderst smuk.

Camino Inglés (Den Engelske Rute)

Denne historiske handelsrute er især kendt blandt folk fra Storbritannien og Irland. Man refererer til ruten som Den Gamle Kongerute. De to ruter er nogle af de korteste Caminoer af de kendte, og de fleste starter i A Coruña, da det kræves, at man har fået minimum 100 kilometer, hvis man skal kvalificere sig til et pilgrimscertifikat kaldet Compostela.

Compostela er dit bevis for, at du har vandret Caminoen, og du kan ikke bruge det til andet en at have det til din samling af alle de mange andre gode minder du får på ruten.

Startsted: A Coruña eller Ferrol
Længde: Cirka 120 kilometer eller 75 kilometer

Camino Inglés bliver mere og mere populær, men det var kun omkring 4,5% af alle der ankom til Santiago de Compostela, der havde valgt denne rute i 2019. Se flere sjove statistikker længere nede! 😁👍

Vía de la Plata (Sølvruten)

Vía de la Plata bliver også kaldt for sølvruten, og det er den længste Camino, hvor du kan gå på veletablerede spor. Det er også denne rute, som der er færrest pilgrimme der går, når det kommer til de mest populære ruter i Spanien.

Startsted: Sevilla
Længde: Cirka 1000 kilometer

Er du til en lang og hård rute, som ikke er overbefolket? Så er der mange der vælger denne rute, der starter længere sydpå. Ruten er ligesom de andre Caminoer fantastisk, fuld af historie og smukke steder.

Camino Finisterre-Muxia

Denne Camino rute adskiller sig fra alle de andre ved at starte i Santiago de Compostela i stedet for at slutte der. Ruten er lavet som en forlængelse, hvor du får mulighed for at gå ud til kysten, som bliver kaldt verdens ende.

Mange bliver bidt af Caminoen mens de vandrer den, og vælger derfor at fortsætte på denne rute, når de har noget “målet”.

Startsted: Santiago de Compostela
Antal kilometer: Cirka 89 kilometer eller 116 kilometer

Jeg har fortsat min rute til Finisterre flere gange, men mangler stadig fornøjelsen af den sidste etape til Muxia. Her skulle man kunne opleve en mere autentisk del af Galicien, der er et område i Spanien, der oser af gode historier og skjulte skatte.

Billede fra Finisterre også kaldet verdens ende, hvor du kan se sten 0.00 km
Her ses et billede af den sidste Camino-sten ved verdens ende! Pff…. Fantastisk

Mindre kendte Camino ruter i Spanien

Som tidligere nævnt, så kan du finde ruter i hele Europa til netværket Camino de Santiago, og de laver faktisk lignende ruter rundt om i store dele af verden. De mest kendte ligger i Spanien. Kunne du tænke dig at kende lidt flere, kan de finde lige inspiration på nedenstående liste:

  • Camino de Madrid
  • Camino Catalán
  • Camino de Invierno
  • Camino Mozárabe
  • Camino de Levante
  • Camino de Gran Canaria

Pilgrimsnetværket kan være lidt kompleks at forstå, og hvis du virkelig gerne vil have det ind under huden, så kan du læse lidt mere om, hvad det egentlig går ud på, samt hvilken rute du eventuelt skal vælge og forberede dig på.

Hvad er Santiago de Compostela?

Bliver du forvirret, når du hører ordene Caminoen, Camino de Santiago, Camino de Compostela etc.? Det gjorde jeg i hvert fald i begyndelsen. Det lyder meget ens, men det er der ikke.

Som jeg allerede har nævnt et par gange, så er det man kalder Caminoen oftest Camino Francés, da over 50% af de pilgrimme, der ankommer til byen Santiago de Compostela, har valgt denne rute.

Santiago de Compostela er selve hovedstaden i Galicien, som er beliggende i det nordvestlige Spanien. I byens katedral ligger apostlen Sankt Jakob begravet (på engelsk St. James) og Caminoen bliver derfor på dansk kaldet for Jakobsvejen og på engelsk The Way of St. James.

Santiago de Compostela er den fællesbetegnelse for den populære kristne pilgrimsrejse, der fører til katedralen i byen Santiago de Compostela. De fleste pilgrimme jeg mødte på min færd var dog langtfra kristne, og lad dig ikke skræmme væk, hvis du ikke er religiøs. Det er jeg i hvert fald ikke, og jeg havde ‘The time of my life”, som Patrick Swayze engang sagde.

Selve byen har lidt mindre end 100.000 indbyggere, men der ankommer hvert år mange tusindvis af pilgrimme, som sætter ekstremt meget liv og præg på byen. Her kan du feste og finde folk, som du har mødt ude på vandreruten, og det er i denne by, hvor jeg har haft nogle af de bedste og mest tilfredsstillende fester i mit liv. Jeg håber på, at du får det lige så.

Billede foran katedralen i Camino de Compostela

Hvilken camino skal jeg vælge? [Rute]

Mange tøver, når de skal afsted på deres første Camino, og mange kommer faktisk aldrig afsted. Det skyldes flere ting, men først og fremmest fordi den mest kendte rute er omkring 800 kilometer.

Der er dog en masse valgmuligheder for at vandre andre Caminoer, og derfor skal du finde den Camino, der passer bedst til dig.

Bonusinfo: Vi har en masse lækre vandreruter i Danmark, og her har vi også flere Caminoer du kan vandre. Vi skriver løbende om de bedste og mest kendte Caminoer i Danmark. Find en rute eller læs mere om dem her: Danske Camino Ruter

Skal du have den fulde Camino-oplevelse, så ville jeg personligt anbefale at prøve den i et andet land, og især Spanien. Vælg en af de ovennævnte syv, hvor de fleste også ville anbefale, at du starter Camino Francés for den ultimative Camino, men dette betyder ikke, at nogle af de andre kan være bedre for dig.

Lav derfor lidt research om de forskellige ruter for at finde ud af, hvilken en der passer bedst til dig. Det er også vigtigt at understrege, at man ikke behøver at gå hele ruten, og heller ikke minimum 100 kilometer for at få en god tur. Det kræver dog, at man går mindst 100 kilometer, hvis man vil slutte med at få et pilgrims-certifikat, hvor man skal vise sine stempler i sit pilgrims-pas.

caminoen,camino de santiago

Hvordan forbereder jeg mig til en Camino? [Træning]

Selvom man skulle tro, at de fleste der gerne vil vandre en Camino også har en stor passion for at vandre, så er dette ikke altid tilfældet. Mange bliver overrasket over, hvor hårdt det kan være at gå, da de ikke er vant til at vandre med tunge rygsække og i hårdt terræn.

Man bruger typisk det meste af dagen på at gå, og det kan være på meget hårde sten op eller ned ad store bjerge. Mange ender med vabler, ondt i ryggen, knæene, eller noget helt andet, og dette kan resultere i en dårlig Camino oplevelse.

På min første Camino brugte jeg ruten til at komme i form i stedet for at træne inden jeg kom derned. Selvom jeg er i ganske god form, er det en udfordring, der er meget anderledes end det de fleste er vant til. Jeg oplevede kæmpe vabler, overbelastet iskias etc. og så mange af mine følgesvende, der var nødt til at stoppe grundet smerter.

Derfor kan det være en god idé at træne hjemmefra. Dette var tilfældet på min næste Camino, hvor min rygsæk også var meget lettere end første tur. Dette resulterede i, at jeg slet ikke skulle tænke på smerter, hvilket giver overskud til at udforske endnu flere ting.

Træn hjemmefra med backpack eller vægtvest

Personligt træner jeg dagligt med en 15 kg vægtvest, da jeg har fundet ud af, hvor effektivt det er at vandre med ekstra vægt generelt. Dette forbedre også mit løb + jeg føler mig meget lettere og mere ubesværet i min dagligdag. Det er klar noget, som jeg vil anbefale uagtet om du skal ud at vandre en Camino eller blot vil i kanon form.

Du kan også sagtens fylde din backpack derhjemme. Så får du også øvet på at pakke den, men man gider sjældent at have en fyldt backpack stående. Derfor kan det være en ekstra luksus, hvis man har en vægtvest.

Hvad skal jeg have med på Camino de Santiago? [Pakkeliste]

Jeg elsker gadgets! Derfor er min rygsæk ofte overfyldt, men jeg lærer stadig lidt efter lidt, hvor dejligt det bare er at have en let rygsæk. Du kan få utrolig mange ting på de fleste Caminoer, da det er et yderst civiliseret pilgrimsnetværk. Især på Camino Francés, der oftest refereres til som Caminoen, kan du finde alt det hjertet begærer.

Det vigtigste at have styr på inden du rejser er

  • Dine rejsedokumenter (Billetter, pas, sygesikring og betalingskort)
  • De vigtigste ting til rygsækken og et par gode sko

Du kan som sagt finde det meste du har behov på Caminoen, men kan du godt lidt at være godt forberedt, så frygt ej. Vi har lavet en lang artikel om alt det vigtige at have med på Caminoen.

Læs den her → Pakkeliste til Caminoen

I artiklen kan du læse meget mere om, hvad du skal medbringe på Caminoen, samt hvad der allerede er der. Find svar på spørgsmål i bunden af artiklen efter den ultimative pakkeliste!

Sådan finder du Caminoen

Da der er mange forskellige Caminoer er der ikke noget fast svar på dette. Det er ofte en god idé at søge mod katedralerne, men de store Caminoer er godt afmærket med gule pile og muslingeskaller, som er symbolet på pilgrimsrejsen. Spørg lokale og andre pilgrimme om vej. Vi har aldrig haft problemer med at finde en Camino, hvis man starter en af de kendte steder. Du kan se de mest almindelige startbyer oppe på rutekortene længere oppe på siden.

Hvordan finder man vej på Caminoen (Afmærkninger)

Det sker ofte, at folk farer vild på en Camino. Når det så er sagt,

Sådan ser logoet og pilene ud:

Hvor får man pilgrims pas og stempler henne?

Statistik over ruterne på Camino de Santiago

Rute Antal Pilgrimme Procent
Camino Francés 189937 54,65%
Camino Portugues 72357 20,82%
Camino Portugues (Kystruten) 22292 6,41%
Camino del Norte 19019 5,47%
Camino Inglés 15780 4,54%
Camino Primotivo 15715 4,52%
Via de la Plata 9201 2,65%
Muxia-Finisterre 1548 0,45%
Statistik fra år 2019 – Kilde: http://oficinadelperegrino.com/Opens in a new tab.

 

Camino King

Erfaren og passioneret vandrer, der elsker spændende trails og lange distancer. Læs om mine oplevelser, og bliv bedre forberedt til din rejse.

Send en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

Seneste artikler