Vandrestave

Mangler du et par nye vandrestave eller blot en vandrestav? Her kan du finde de helt rigtige vandrestave til Caminoen eller til dagligdagen. Se et stærkt udvalg fra danske webshops her, eller læs mere om vandrestave længere nede på siden.

Vandrestave til Caminoen

Vi får rigtig ofte spørgsmålet: “Skal man medbringe vandretave på Caminoen?” Det er selvfølgelig meget individuelt, om man vil tage et par vandrestave med på sin rejse, men vi giver dig her vores erfaringer med fordele og ulemper, når det kommer til vandrestave på Caminoen.

TrinSådan indstiller du dine vandrestave
1Start med at stå oprejst med dine arme ned langs siden.
2Hold vandrestavene med håndtagene ved din side.
3Bøj dine albuer i en vinkel på ca. 90 grader.
4Juster længden af dine vandrestave, så håndtagene er i højde med dine håndled.
5Greb om håndtagene med dine hænder og luk remmene omkring dine håndled for at sikre et sikkert greb.
6Test vandrestavenes højde ved at placere dem på jorden og hvile dine hænder på håndtagene. Dine albuer skal stadig have en bøjningsvinkel på ca. 90 grader.
7Juster om nødvendigt længden af vandrestavene for at opnå den mest komfortable position.
8Gentag processen for den anden vandrestav og sørg for, at begge stave er indstillet ens for at sikre symmetrisk bevægelse.

Fordele med vandrestave

Det største salgsargument, når det kommer til vandrestave er, at man aflaster sine ben. Derfor er det en fordel, når man er ude at vandre langt som man eksempelvis gør på Caminoen. De fleste outdoor butikker og artikler på nettet siger, at man kan aflaste ben og især knæ mellem 15-25%. 

Nu tænker du nok, hvad betyder det så? Idéen med vandrestave kommer fra skisporten, hvor man bruger stavene til både balance og til at skubbe sig fremad. Princippet med vandrestave er det samme, og selvom man ikke har et par plader på fødderne, så kan man stadig drage nyttige fordele.

Generelt tager vi aldrig vandrestave med på Caminoen, og dette er der tre grunde til. For det første gider vi ikke have det med i vores oppakning. For det andet kan vi godt lide at have vores hænder fri, og for det tredje finder man tit andre pilgrimme man følges med, hvor man kan låne.

Når du er udmattet efter mange kilometer, og pludselig låner et par vandrestave af en makker, så kan du virkelig mærke nogle af de fordele, som stavene giver. Du begynder at gå på en anden måde, og her kan man endelig mærke den nye fordeling af belastning, som vandrestavene medvirker til.

Fem fordele med vandrestave

  1. Kan aflaste ben, knæ og ryg
  2. Giver bedre balance i svært terræn
  3. Kan hjælpe med at holde en hurtigere pace
  4. Giver fokus på rank ryg og vandrestil
  5. Øge motivationen til træningsture

Man kan få rigtig mange smarte vandrestave, der både kan foldes sammen og som vejer rigtig lidt. Derfor er det ikke det store besvær at have dem med i sin rygsæk til Caminoen. Hvor mange fordele man synes man får ud af vandrestave er meget individuelt. Nogle pilgrimme vælger at efterlade deres stave på vandrehjem, mens andre klart synes det er det bedste punkt på deres pakkeliste til Caminoen.

Ulemper med vandrestave

Vi medbringer som sagt ikke selv vandrestave på Caminoen. Dette skyldes især, at vi godt kan lide at have vores hænder fri. En ulempe mange oplever ved vandrestave, når de ikke er vant til at bruge dem er vabler. Det er ikke kun de forkerte vandrestøvler, der kan give vabler, nej det kan vandrestave faktisk også.

Mangler du et par ny vandrestøvler? Så se et stort udvalg af vandrestøvler til Caminoen her: Vandrestøvler

Tilbage til ulemperne ved vandrestave. Ligesom med alt andet outdoor udstyr, så er det individuelt, hvor godt man synes om det. Vi kan som sagt godt lide at låne vandrestave til enten træning eller på Caminoen, men det er ikke noget vi selv medbringer. Dette skyldes, at vi godt kan lide at gå naturligt med hænderne fri og ikke gider at have for meget bagage med. Vi har dog oplevet nogle af fordelene ved vandrestave er reelle, så det er ikke udelukkende et salgstrick, der trender i perioder.

Sådan indstiller du dine vandrestave

Det er ikke nogen stor videnskab at indstille sine vandrestave, og på de moderne vandrestave er der mål på, så begge stave nemt kan justeres i samme højde. Generelt siger man, at over- og underarm skal være i 90 grader, når man holder ved vandrestavene med armene ind til kroppen. Nogle tips er, at de skal være lidt kortere, hvis du går opad i bjergterræn, og lidt længere, hvis du går nedad.

Find de bedste vandrestave her

Vi har samlet et udvalg af vandrestave fra nogle af de bedste outdoor butikker i Danmark på vores hjemmeside. Hvis vandrestavene fremgår i flere shops fra vores partnere, kan du se en prissammenligning af vandrestavene på selve produktet. Så søger du en vandrestav til Caminoen, eller er du typen, der skal bruge to? Du kan finde det bedste fra begge verdener her samt ekstra udstyr til dine vandrestave. Vi oplever nemlig, at fødderne til dine vandrestave nemt kan blive slidte, og til sidst ender man med at ramme med aluminium. Så du kan eksempelvis også finde ekstra fødder til dine vandrestave her.

Vi håber, at du kunne bruge vores guide om vandrestave til noget. Har du haft udfordringer med vandrestave, eller mangler du stadig svar på spørgsmål? Så kan du finde Danmarks bedste Camino fællesskab på Strave: Caminoking