Kan man gå Caminoen alene? Mine skildringer (Camino Queen)


her er jeg ude at vandre på sidste del af den franske camino

Jeg er blevet spurgt mange gange, om det er bedst at gå Caminoen alene versus sammen med andre. Især kvinder er lidt påpasselige, når det kommer til, om det er sikkert nok at gå ruten alene. Der er selvfølgelig ikke noget i denne verden, der er 100% sikkert, men jeg har altid følt mig tryg!

…Men kan man så gå Caminoen alene? Ja, det kan man godt, og det kan være endnu mere befriende, end hvis man er afhængig af andre. Der er både plusser og minusser ved at gå Caminoen alene, men jeg har altid følt mig tryg og sikker.

Det var det hurtige svar på manges spørgsmål. Når jeg drager ud på eventyr ligesom Bilbo Baggins, så sker der dog ofte ting og sager. Læs videre, hvis du vil høre mere om nogle af mit livs bedste oplevelser.

Er det sikkert at vandre Caminoen alene? Ja eller nej? Her er mit bud

Ja, det synes jeg i hvert fald det er. Jeg har hverken oplevet eller hørt om nogle, der vandrede alene, som ikke følte at det var sikkert! Sammen eller hver for sig? Så synes jeg, at Caminoen i Spanien er sikker at vandre.

Her er de ruter jeg har vandret selv eller sammen med andre

  • Camino Francés
  • Camino Portugues (Porto til Fisterra og Fisterra til Porto)
  • Via de La Plata
  • Hærvejen
  • Vesterhavs Caminoen

Camino Frances

Jeg tog afsted på Camino Frances i 2016 sammen med følgeskab uden at vide, hvad Caminoen egentlig var. Jeg vidste blot, at jeg skulle gå omkring 800 km! Det var ik’ så ringe endda.

Læs mere om, hvad Caminoen er HER

Vi startede sammen, men splittede ofte op undervejs og gik nogle dage alene, for så at mødes igen.

Selv uden for højsæsoner, er der mange folk på Caminoen.

Efter at have gået Camino Francés på 26 dage, fortsatte jeg alene videre og tomlede gennem Spanien til Portugal… og igen til Spanien. Undervejs besøgte jeg nogle af dem, jeg havde mødt på Caminoen, som havde inviteret til at vise mig og andre pilgrimme, hvor de kom fra.

På Caminoen møder man så mange åbensindede mennesker, der glædeligt åbner deres hjem! Igen vil jeg understrege, at jeg altid følte mig tryg.

Camino Via de La Plata

Jeg kunne bare ikke få nok af Caminovandring, og derfor besluttede jeg mig, på en tidlig december morgen i Sevilla, at tage afsted på endnu et Camino eventyr.

Jeg købte en billig brugt cykel, spændte et bagagebærer på med strips, og herefter begyndte at cykle ruten Via de La Plata (Sølvruten).

Det var en elendig cykel, og jeg endte faktisk med at trække cyklen ligeså meget, som jeg fik cyklet.

Både pga. årstiden og fordi det generelt er en mindre besøgt rute, var der ikke mange andre pilgrimme – jeg tror jeg i alt mødte 5 andre pilgrimme på 300 km. Alligevel følte jeg mig sikker og tryg.

Jeg oplevede endda et par gange at lokale samlede mig op og kørte mig og min cykel hen til et cykelværksted, hvor jeg billigt og hurtigt kunne få fikset min BILLIGE cykel.

Camino Portugues (Porto til Fisterra)

I 2017 vandrede jeg Camino Portugues fra Porto til Fisterra, sammen med Camino King og en anden god kammerat. Det var en fantastik smuk rute, først langs vandet og efterfølgende inde i landet gennem bakkede skove.

Vi startede med at gå sammen den første uge, men efterfølgende splittede vi op og mødte igen senere i Santiago. Igen var der aldrig problemer med at gå alene.

Efter 14 dage tog de to andre hjem og jeg fortsatte igen min tur på egen hånd, som jeg også havde gjort i 2016.

Camino Portugues (Fisterra til Porto)

Jeg drog igen afsted alene og gik Camino Portugues baglæns, hvilket jeg ikke kan anbefale i henhold til at finde vej. Ruten var utrolig dårlig markeret fra denne retning.

Også på denne tur følte jeg mig sikker og tryg ved at gå alene og jeg sov endda udenfor, uden telt eller liggeunderlag, men bare i min sovepose.

Det var i juli måned, så det var dejligt varm. Jeg vil dog anbefale et liggerunderlag eller hængekøje, da jorden alligevel blev rimelige kold om natten.

Hærvejen

I sommeren 2018 besluttede jeg mig for at cykle fra Rømø til Århus langs noget af hærvejen.

Hærvejen er noget anderledes end de andre Caminoer, som jeg har oplevet i Spanien og Portugal. Her oplever man ikke det samme fællesskab og man møder heller ikke lige så mange andre undervejs.

Ligeledes er overnatnings muligheder anderledes. På Hærvejen er der ikke så mange vandrehjem, men til gengæld rig mulighed for gratis at overnatte i shelters langs ruten.

Også på denne tur oplevede jeg dog at man sagtens kan tage afsted alene. Jeg vil dog sige, at det er meget mere ensomt på Hærvejen at gå alene end det er at gå Camino Frances. Men kan man gå alene? Ja, helt sikkert. Jeg giver nok også ruten et skud eller to mere.

Vesterhavs Caminoen

I sommeren 2020 var det ikke nemt at rejse udenlands, og derfor var der rig mulighed for at prøve flere Caminoer i Danmark. I det nordvestlige Jylland kan man finde Vesterhavs Caminoen.

Man går i noget smukt natur, gennem nationalparker, og man kan finde fede surfer områder. Jeg gik igen med Camino King, men på trods af lækkert vejr og omstændigheder der burde få folk ud på vandrestierne, så var denne rute stadig meget tom.

Der kommer dedikerede artikler til alle ovenstående Camino ruter + mange flere, når de er prøvet af! #StayTuned

Er det bedst at gå Caminoen alene eller sammen med andre? Fordele og ulemper

Der er både fordele og ulemper! Det vigtigste er at du vælger ud fra, hvad der passer bedst til dig! Man kan tage ud at vandre med mange forskellige formål. Nogle for at finde indre ro, andre for at være sociale, nogle for at møde fysiske udfordringer eller tabe sig.

Der kan være tusind grunde til at tage ud at vandre. Du skal bare følge dit hjerte 😊😍 Her mine bud på, hvorfor du eventuelt skal gå alene, og hvorfor du eventuelt skal gå en Camino sammen med en eller flere andre.

Derfor skal du gå Caminoen alene

Selvom du vælger at gå Caminoen alene, SÅ ER DU ALDRIG RIGTIG ALENE! Der er så mange andre pilgrimme på ruten og alle er på en eller anden måde i samme båd.

Der er et helt unikt fællesskab på ruterne, som gør, at der altid er mulighed for at finde andre at gå med, snakke med, lave mad med og dele dine oplevelser med!

Det gode ved at gå Caminoen alene er, at du får lov at opleve Caminoen på en måde, hvor du formodentlig også vil være mere åben for det fællesskab, der er på Caminoen. Dertil kan du gøre alt i dit eget tempo – så du ikke er afhængig af andre og derved IKKE er nødsaget til at gå på kompromis med din tur.

Det unikke fællesskab er det, der har fået mig til at føle mig tryg og sikker, når jeg har været afsted alene. Man får virkelig en følelse af, at de andre pilgrimme vil dig det bedste og jeg oplevede, at selv mennesker jeg aldrig havde mødt før, dragede omsorg (endda for mine smadrede fødder).

Man kan nogle gange i hverdagens travlhed føle, at ingen ser en, men på Caminoen føler man sig virkelig set. Man anerkender altid hinanden med et Buen Camino (god tur), og der er altid en der tilbyder sin hjælp, hvad end det handler om manglende vabelplaster, et råd, vand, eller et lille stykke chokolade til at genfinde energien til at gå.

Når jeg er taget afsted på turen alene, har jeg skiftet imellem at gå alene og undervejs at finde nogle at gå med nogle dage – det afhænger blot af hvad man selv har lyst til. Det er skønt!

Derfor skal du gå Caminoen sammen med en eller flere andre

Min første Camino gik jeg med min gode ven Camino King. Vi aftalte hjemmefra, at det vigtigste var, at vi hver især skulle have den bedste tur og at vi derfor skulle huske at gøre det vi havde lyst til.

Der er mange måder at gå Caminoen på og mange har forskellige mål. Nogle vil som sagt gerne udfordre sig selv fysisk, og se hvor hurtigt eller hvor langt man kan gå, og andre vil bare gerne nyde turen i et afslappet tempo. Der er ingen rigtig eller forkert måde at gå Caminoen på!

Vi havde forskellige mål med Caminoen og det resulterede i, at vi nogle gange undervejs splittede op i nogle dage, og så mødtes vi igen. Det var en super god måde at gøre det på. Det var befriende, at man kunne gøre det i eget tempo.

Fordelen ved at have en eller flere at rejse med er, at man har nogen at opleve det med, og sammen dele de erfaringer man får. Det er en fantastik måde at knytte tætte bånd. Nogle ville sikkert også føle det mere trygt, at tage afsted med nogle hjemmefra + man kan dele oplevelserne med en kendt følgesvend, hvor det kan være lidt svært at holde kontakten med nogle af de nye pilgrimsvenner, man får.

Jeg tror det er vigtigt, at man inden man tager afsted gør sig overvejelser om, hvad man selv og dem man rejser med, gerne vil have ud af turen, samt hvordan turen skal arrangeres.

Hvis du går med en eller flere andre, så vil jeg råde jer til at overveje og tale om følgende:

1. Formålet med turen? Formålet med at gå Caminoen kan være meget forskellig. Nogle gør det for at tabe, sig andre gør det for at udfordre sig selv fysisk, nogle gør det af religiøse årsager, og andre gør det for at opleve det unikke fællesskab.

2. Hvilket mindset går i Caminoen med? Skal alt være planlagt på forhånd, eller tager i bare afsted og lader jer overraske…

3. Er det okay at splitte op undervejs? Skal i gå sammen hele tiden, og overnatte de samme steder, eller er det okay at splitte op og mødes igen senere.

4. Hvad er jeres Budget? Spiller penge ingen rolle, eller er skal det gøres så billigt som overhovedet muligt.

5. Herberg (albergues) eller hotel? Nogle vandre Caminonen, men har utroligt svært ved at sove i, de ofte meget fyldte sovesale på vandrehjemmene, og vælger derfor private værelser eller hoteller i stedet for.

I kommer til at tilbringe mange timer sammen! Så overvej hvem du tager afsted med 😉

Eksempel på hvor tæt man ligger på nogle af herbergerne

Disse overnatningsmuligheder har du på Caminoen

De fleste vælger at sove på de dertil indrettede vandrehjem for pilgrimme, som er billige og placeret langs ruten. Pilgrimsvandrehjemmene er kun for pilgrimme, hvilket giver dig mulighed for at møde en masse andre pilgrimme og nyde eftermiddagen eller aftenen med dem.

Her laver man ofte mad sammen og deler dagens oplevelser. Du skal dog være forbedret på, at pilgrimsvandrehjemmene oftest er indrettet med store sovesale, hvor man sover mange og tæt.

Er du ikke til at sove i store sovesale? Hvis du ikke ønsker at sove i sovesale på herbergerne, er der også andre alternativer. På mange af vandrehjemmene har man også mulighed for at leje private værelser, hvilket dog naturligvis koster lidt mere.

Desuden er der selvfølgelig også mulighed for luksus udgaven, hvor du kan vælge at sove på hoteller. De er selvfølgelig ikke kun for pilgrimme, men der skal nok være andre pilgrimme, der har samme præference 😏

Hvad skal jeg være opmærksom på i henhold til sovemuligheder? Nogle gange kan man risikere, at vandrehjemmene er fyldte, og man er nødsaget til at gå videre til det næste sted. Det kan enten være i samme by eller måske den næste by. Så derfor er det altid godt at have lidt ekstra energi, da man ikke ved, hvornår man når frem til overnatningsstedet.

Vær opmærksom på, at mange af pilgrimsvandrehjemmene ikke tillader at man booker på forhånd.

Hvordan er det at dele sovesale på herbergerne?

Min oplevelse af at sove på herbergerne er god. Ja, man sover mange sammen og ja, det skal man lige vænne sig til. Men jeg har kun oplevet, at folk respekterer hinanden, og gør meget for at være stille, så andre kan sove.

De fleste af disse herberger er indrettet efter pilgrimmes behov. Det vil sige med køkkener inkl. køkkengrej og mulighed for at vaske tøj – enten i hånden eller mod betaling i en vaskemaskine.

Ligeledes er sengene overtrukket med plastik, som let kan rengøres. Du skal således bare medbringe din sovepose og sove i den. Du behøver ikke at medbringe en pude, da de fleste steder udleverer en engangspude, hvilket gør det utroligt nemt at blive indlogeret på herbergerne!

Glem ikke at alle andre også er pilgrimme og således godt forstår, hvor træt DU og andre er efter en lang dag med mange km i benene.

Du kan dog sjældent undgå, at der ikke er en eller anden, der snorker, hvis du vælger at sove i sovesale på herbergerne! Hvis det ødelægger din søvn, så vil jeg råde dig til at købe nogle ørepropper – på den måde går du ikke glip af at opleve det unikke sammenhold, der er på herbergerne.

Hvis du vælger at ville sove på herbergerne, kan du med fordel medbringe en pandelampe. Læs mere her om hvorfor det er en god ide at tilføje en pandelampe til din pakkeliste til Caminoen samt min guide til hvilken pandelampe du skal vælge …… (Artiklen er undervejs)

Hvilke Caminoer er mest befolket? Se listen fra 2019 her!

Er du til fest og farver sammen med andre pilgrimme, eller vil du hellere selv opleve den larmende stilhed i de smukke omgivelser? Så har det altså meget at sige, hvilken rute du vælger, og hvornår på året du går den.

Her kan du se en oversigt over, hvor mange Pilgrimme, der får lavet pilgrims certifikatet: Compostelana

RuteAntal PilgrimmeProcent
Camino Francés18993754,65%
Camino Portugues7235720,82%
Camino Portugues (Kystruten)222926,41%
Camino del Norte190195,47%
Camino Inglés157804,54%
Camino Primotivo157154,52%
Via de la Plata92012,65%
Muxia-Finisterre15480,45%
Statistik fra år 2019 – Kilde: http://oficinadelperegrino.com/Opens in a new tab.

Bonusinfo: Compostelana er et certifikat du kan få ved katedralen, hvis du har vandret minimum 100 kilometer på pilgrimsnetværket Camino de Santiago, og samlet stempler i dit pilgrimspas.

Hvilken Camino skal man vælge, hvis man vil føle sig mest sikker som kvinde? Her er min konklusion

Hvad der får en til at føle sig sikker og tryg er meget individuelt, og derfor kan det være svært at svare på. Men noget der gør mig tryg er at vide, at der er andre mennesker og derfor vil jeg anbefale dig, som gerne vil gå Caminoen alene, for første gang, at gå Camino Frances!

Det er den mest populære rute og du vil derfor helt sikkert møde en masse andre. Rigtig mange starter ud med denne Camino.

De fleste går i sommerferien dvs. i månederne Juni, Juli og August. Jeg vil dog anbefale dig at tage afsted omkring september, så slipper man i højere grad for at konkurrere med alt for mange, om sovepladserne på herbergerne. Der vil stadig være rigeligt med andre mennesker på ruten.

Camino Queen

Tag ved lære af mine fejl. Jeg har vandret Camino Francés, Portugues, Sølvruten, Hærvejen, Vesterhavs Caminoen og mange flere ruter... Og jeg er slet ikke færdig! Når jeg ikke er ude at opleve, så deler jeg lidt ud her. Enjoy.

4 thoughts on “Kan man gå Caminoen alene? Mine skildringer (Camino Queen)

  1. Tusind tak. Jeg er nysgerrig på, om man må sove i shelter på Camino Frances… Eller blot de sidste 100 kilometer til compostella??

     
    1. Hej Sanne 🙂

      Tak for din kommentar. Vi har stadig aldrig været så heldige at se en shelter på Camino Frances. Så vi må desværre være dig svar skyldig. Hvis du har mere information omkring det nu, så hører vi gerne fra dig. Vi beklager det langsomme svar, da hjemmesiden har været på standby for en stund, men vi går igang med en masse nyt indhold snarest. Vi vil helt sikkert undersøge muligheden med shelters. Vi har primært erfaringer med albergues, telt, og blot hængekøjer til at sove udenfor med. Alt det er i hvert fald muligt. Buen Camino! 🙂

       
  2. Hej og tak for en super fed hjemmeside 🙂

    Jeg overvejer meget stærkt at gå Camino Frances… alene… jeg trænger til det efter et meget turbulent 2021 på privatfronten 😉 men det bliver dog først i 2023 så jeg har god tid til at planlægge og træne mig op til det…

    MEN… er det for stor en mundfuld tænker du at kaste sig ud i 800 km første gang? eller bør jeg tage en del af den først? Jeg vil lige sige at jeg er vant til at gå meget i forvejen – så det er ikke så meget det jeg er bekymret for – det er – som du selv nævner… sikkerheden og så om det er for lang en tur første gang jeg vandrer på den måde?

    Jeg ved endnu ikke om jeg booker noget hjemmefra i form af overnatning og får bagagen transporteret, eller om jeg er hardcore og tager det dag for dag og km for km 🙂

     
    1. Hej Karina 🙂 Jeg svarer lige for CaminoQueen. Det kan være, at hun byder ind senere.

      Tak for komplimentet i øvrigt.

      Jeg tror ikke, at der er nogen vandreruter i verden, der er bedre. Camino Francés er utrolig civiliseret, og selvom der kommer strækninger, hvor man går selv, så er der utrolig mange mennesker, byer, caféer, apoteker, og alt mulig andet, som hjertet begærer.

      Hvis du er godt gående og ikke har problemer med bjerge (især første etape er hård), så kan de fleste vandre den franske rute. Hvis du har tiden til det, så er det primært mentaliteten det kommer an på. Det kan især være hårdt at gå selv, men utrolig mange bliver en del af en gruppe, hvor man hurtigt kan se den store flok mentalitet, der er i mennesker. Mange tager derned selv, men finder hurtigt nogle at følges med.

      Ift. booking bliver ruten mere og mere befolket. Det var ikke et problem, da vi gik den i 2016, hvor vi slet ikke benyttede bookinger. Vi tager derned igen d. 31 marts 2022, og er meget spændt på, hvor relevant det bliver.

      Personligt synes vi, at det er en del af rejsen at gå med sin egen oppakning. Hvis du har mulighed for det, så synes vi altid, at man selv kan have sin rygsæk med

      God planlægning, træning, og tur i 2023 🙂

       

Send en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

Seneste artikler